Glavna tema obrazovanje
67

Konaković nakon sastanka šestorke: Ima ovdje nekih SDA vjetrova

M. A.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, nakon okončanog sastanka kantonalne šestorke u prostorijama Općine Stari Grad je rekao kako su predstavnici vladajuće strukture govorili o nekoliko tema na ovom sastanku, a među njima i o imenovanju nove ministrice obrazovanja KS.

"Pričali smo i o Ministarstvu obrazovanja KS o kojem će se posebno govoriti na tematskoj sjednici 25. septembra. Bit će tačka dnevnog reda na kojoj očekujemo da vladajuća koalicija podrži razrješenje ministrice Bogunić i imenovanje nove ministrice Buljugić. Javila se ideja koja je dobra, a to je da se ministrica Bogunić obrati kantonalnoj Skupštini i javnosti u Sarajevu te da kaže ono što neko ima kao primjedbu o nekim političkim pritiscima i sve ono što ona misli da treba reći", istakao je.

Konaković je rekao i to kako do sada nije bila praksa da se ministri u ostavci obraćaju Skupštini KS, ali je naveo kako će Narod i pravda podržati njeno obraćanje te ističe kako je ona to i zaslužila.

Također, podvlači kako do sada nije bilo mimoilaženja u stavovima među šestorkom kada je u pitanju izbor nove ministrice obrazovanja Dženise Buljugić te govori kako će podržati i njeno obraćanje ukoliko bude bilo potrebe.

"Ukoliko neko misli da treba zaustaviti procese u obrazovanju, to se može desiti. Ukoliko neko misli da ne trebamo imenovati novu ministricu te da ne glasamo za smjenu ministrice Bogunić, to su sve opcije. Može se to desiti ako neka stranka na taj način bude razmišljala. NiP se zasad smatra odgovornom strankom za delegiranje nove ministrice te će nastaviti s procesima koje smo zajedno s Vladom KS precizirali. Ima ovdje nekih SDA vjetrova kojima su oni pokušavali malo medijski uzburkati javnost. Da li neko misli kao SDA? Na nekim temama je mislio, ali ćemo vidjeti", izjavio je Konaković.

Bilo je govora i o drugim aktuelnim temama u Kantonu Sarajevo, a dogovoreno je da sutra kantonalni premijer Edin Forto intenzivira razgovore s predstavnicima sindikata kako bi se našlo rješenje za štrajk medicinskih radnika.

"Pričali smo i o zahtjevima grupe građana u vezi s deponijom Smiljevići i našim aktivnostima koje smo tamo poduzimali. Dosta se poklapaju njihovi zahtjevi i planovi na čijem provođenju mi radimo, a usaglasili smo i organiziranje jedne tematske sjednice o ovom problemu koja će biti najdalje do 15. oktobra", istakao je Konaković.

On je dodao kako je bilo razgovora i o nekim tekućim stvarima kada je u pitanju stanje u pojedinim javnim preduzećima, ali kaže da zakon čuva SDA-ove ljude na rukovodećim pozicijama te da nisu u mogućnosti u tim preduzećima adekvatno voditi procese.