BiH
0

Konaković: Integracija UNSA će definisati jasne odnose akademske zajednice i osnivača

Klix.ba
Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je na sastanku s rektorom Univerziteta u Sarajevu Muharemom Avdispahićem da se moraju nastaviti razgovori koje su prije sedam mjeseci otvoreni oko procesa integracije Univerziteta.

"I prije nego smo to planirali Vlada se ne želi ni milimetar miješati u ključne odluke koje budete donosili i koje se tiču ovog procesa ukoliko to ne bude morala, ali ako bude morala Vlada će se umiješati u ove procese. Prvi korak integracije napravili smo formiranjem Upravnog odbora Univerziteta i čini nam se da smo tu stali", rekao je istakao je Konaković na današnjem radnom sastanku s rektorom Univerziteta u Sarajevu, članovima Upravnog odbora, Senatom Univerziteta i dekanima svih visokoškolskih ustanova Univerziteta u Sarajevu, a kojem je prisustvovao i ministar obrazovanja, nauke i mladih u Vladi KS Elvir Kazazović.

Otvorena pitanja i problemi koji postoje na pojedinim fakultetima Univerziteta u Sarajevu pojavljuju se i kao posljedica nedovršenih integracionih procesa kao i nejasnog odnosa između fakulteta kao posebnih pravnih subjekata i Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih i Vlade Kantona Sarajevo, kao i osnivača Skupštine KS.

Vlada će servisirati sve ono gdje ima nadležnost i mogućnosti, ali na fakultetima ostaje obaveza da probleme proistekle kao posljedice svojih loših odluka, moraju sami rješavati. Vlada će, kako je naglašeno, imati nadzor i monitoring nad zakonitosti rada, ne uzimajući sebi ingerencije koje joj ne pripadaju.

Govorilo se danas o rješavanju načina grijanja u Kampusu, o završetku izgradnje zgrade Akademije scenskih umjetnosti, problemu milionskih dugovanja Farmaceutskog fakulteta, aktuelnom pitanju spornih diploma na Fakultetu političkih nauka.

Pitanje tzv. sopstvenih prihoda koje ostvaruju pojedini fakulteti ostaje i dalje otvorena tema. Posmatrajući takve prihode kao vrstu javnih prihoda, oni kao takvi mogu dobiti znatno bolju i pravedniju svoju namjenu:

"Imamo fakultete koje su znatno ekonomski potentniji da ostvare dodatne prihode, a mi taj novac prepoznajemo kao javni prihod. Mi jesmo za to da akademska zajednica kao krema društva bude tako i plaćena, ali imamo problem sa nejasnom slikom tih prihoda kada na pojedinim vašim računima ima novca i za uljepšavanje zgrada, dok druge članice Univerziteta nemaju dovoljno da isplate plate. To želimo bolje urediti", poručio je Konaković te dodao da takva sredstva treba usmjeravati i u podizanje studentskog standarda i razvoja naučno-istraživačkog rada.

Praćenje potreba tržišta kroz upisnu politiku fakulteta je jedna od započetih tema o kojoj će se još razgovarati. Ekonomski pokazatelji ukazuju na potrebu za edukovanim mladim ljudima u oblasti turizma, drvoprerađivačke industrije, informacionih tehnologija. Takve precese mora pratiti planska upisna politika. Sve bi se to trebalo urediti, kako su danas naglasili, donošenjem Strategije razvoja Univerziteta u Sarajevu koja bi odgovorila na mnoga danas postavljena pitanja, a jedno od njih je i upravljanje ljudskim resursima na fakultetima, odnosno stvaranje novog univerzitetskog kadra.

Uz nadu da će i studenti kao važan dio akademske zajednice naći način da legitimno izaberu svoje predstavnike i aktivno se uključe u rješavanje ovih pitanja, za manje od mjesec dana najavljen je nastavak razgovora o ovim temama.