Radnici za dijalog
1

Konaković i Šabić obećali isplatu zaostalih plata radnicima nekadašnje turističke zajednice

Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar privrede Muharem Šabić obećali su radnicima nekadašnje turističke zajednice da će nastojati osigurati plate za protekla tri mjeseca, pod uslovom da se precizno utvrdi procedura isplate.

Konaković je kazao da radnici s menadžmentom trebaju dogovoriti tehničke procedure, dostaviti spisak s tačnim iznosom primanja na mjesečnom nivou, imenima i prezimenima. Naveo je da ne može obećati da će novoformirana Turistička zajednica KS preuzeti sve radnike, ali da će one sa iskustvom sigurno primiti.

"Dolaskom na čelo Vlade Kantona Sarajevo zatekli smo niz problema, a jedan od njih je status turističke zajednice koja je presudom Ustavnog suda prestala da postoji. Svi zakonski akti koji su doneseni ovom presudom proglašeni su nevažećim. Dodatnom presudom naloženo je ministarstvima da je primjene, što znači da se ova zajednica briše iz registra u kojem je do tada bila upisana i samim time više ne postoji", kazao je Konaković.

Prema njegovim riječima, nakon što aktuelni menadžment nekadašnje turističke zajednice nije postupio u skladu sa propisima, ona nastavlja funkcionisati kao udruženje građana koje ubire parafiskalni namet.

"Zakon o turizmu koji smo donijeli krajem decembra prošle godine je podrazumijevao ulazak u raniju turističku zajednicu, odnosno preuzimanje njihovih knjiga, arhive, sredstava za rad, utvrđivanje tačnog broj uposlenih i njihovih zvanja, a sve s ciljem izrade nove sistematizacije. Međutim, to nam stari menadžment nije dozvolio", kazao je premijer Konaković.

Dodao je da sada postoje dvije pravne kočnice ranijeg menadžmenta. Podnesena je apelacija Ustavnom sudu na novi Zakon o turizmu, kako bi on donio mjeru osiguranja, što se radi u slučajevima kad se donose propisi koji nisu zakoniti, ali sud je to odbio. Novoformirana Turistička zajednica KS je mogla biti upisana u sudski registar, ali druga apelacija još nije završena, a ukoliko se utvrde određeni propusti proces bi mogao biti vraćen na početak ili bi se mogao poništiti status postojanja, kao i status trenutnih vršilaca dužnosti menadžmenta.

Naglasio je da više neće dozvoliti da postojanje organizacije koja netransparentno troši novac, a za to ne odgovara svojim osnivačima, ni Skupštinu ni Vladi Kantona.

Ministar Šabić je kazao kako sa starim menadžmentom nije bilo moguće sarađivati, te da su u maju prošle godine dobili odgovor da nije nadležna Vlada Kantona Sarajevo nego Federalna turistička zajednica.

"Nisu nam odgovarali ni na jedan službeni dokument, a tek zadnjih mjesec dana novac liježe na račun nove Turističke zajednice KS jer smo i tu imali opstrukcije. Mi samo želimo da radimo u skladu sa zakonom", istakao je ministar Šabić.

Dugogodišnja turistička radnica i uposlenica nekadašnje turističke zajednice Šejla Islamović kazala je kako su oni od početka bili za dijalog i mirno rješavanje ovog pitanja.

"Za nas je najvažnije što ćemo dobiti tri zaostale plate, i aprilsku u maju, jer svi mi njima hranimo svoje porodice, a većina nas je i u kreditima", rekla je Islamović, te dodala kako se radnici nadaju da će se uskoro riješiti i njihov radno-pravni status jer su svjesni značaja razvoja turizma kojem svojim iskustvom mogu značajno doprinijeti.