Posjeta Hrvatskoj
0

Konaković se u Zagrebu sastao s Grlić Radmanom i Plenkovićem, čestitali mu na otvaranju pregovora

A. L.
Foto: MVP BiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Zagrebu sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom i premijerom ove zemlje Andrejom Plenkovićem.

Na sastanku s Grlić Radmanom je istaknuta kontinuirana posvećenost unapređenju i jačanju bilateralne saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

U fokusu razgovora ministra Konakovića i njegovog domaćina, ministra Grlić Radmana, bio je evropski put BiH i Odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora sa našom zemljom.

Konaković je tom prilikom izrazio zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici te istaknuo da je izuzetno sretan što lijepe trenutke i radost, nakon historijske odluke za BiH iz Brisela, može podijeliti upravo u Zagrebu.

Podsjetio je da je od početka svog mandata na poziciji ministra vanjskih poslova posvećivao posebnu pažnju regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima. Naglasio je da je riječ od jednom od ključnih prioriteta vanjske političke orijentacije BiH.

Ponovio je da naša zemlja ima najdužu granicu sa Republikom Hrvatskom te da je ta zemlja jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH. Istaknuo je da je aktuelni saziv Vijeća ministara BiH učinio važan iskorak na europskom putu.

Zahvalio je na čvrstoj i iskrenoj hrvatskoj podršci europskom putu Bosne i Hercegovine te podršci za otvaranje pregovora.

Osvrnuo se na godine iza, nesporazume i konflikte, koji nikome nisu ništa donijeli. Podsjetio je da smo zbog zbog takve politike postali jedna od zemalja sa najvećim brojem odlazaka produktivne radne snage.

"Za nas u BiH je najvažnija poruka da su se kompromis i dijalog isplatili i da to što smo u teškom političkom ambijentu i interesima drugih geopolitičkih sila uspjeli na prvo mjesto staviti europski narativ. Član sam Vijeća ministara koje je usvojilo 16 europskih zakona i mnoge druge stvari, što je rezultiralo izjavama europskih zvaničnika da je ovo što je urađeno u zadnjih 13 mjeseci bolje nego sve urađeno u 10 godina. Sve je to donijelo optimizam i nadu da se BiH može kretati u pravom pravcu”, kazao je ministar Konaković i dodao da imamo kartu za evropski voz i da je do nas da počnemo rješavati ona teža pitanja.

Istaknuo je da je BiH u zadnjih 13 mjeseci stopostotno uskladila sigurnosnu i vanjsku politiku sa EU, te da se Evropi pokazalo da je BiH istrajna u poštivanju pravila koja se nisu svima sviđala, ali da je postojala svijest o tome da su ona za BiH najbolja. Ocijenio je da BiH u ekonomskom smislu nema alternativu osim EU.

Ministar Grlić Radman je čestitao BiH i ministru Konakoviću otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, naglasivši kako su na tom procesu radili zajedno.

"Političari u BiH su pokazali mudrost i strpljenje i volju u zahtjevnom reformskom procesu, čime su pokazali i dokazali da imaju reformske kapacitete. Ovo postignuće je zavisilo o vašoj spremnosti i pripremljenosti i traženim isporukama, a to su uslovi koje je trebalo zadovoljiti kako bi Evropska komisija dala preporuku, a zatim i Evropsko vijeće donijelo konačnu", kazao je ministar Grlić Radman.

Ponovio je da će Hrvatska pružati i dalje podršku i pomoć BiH naglasivši kako ne sumnja da će Bosna i Hercegovina i dalje biti posvećena strateškom planiranju kako bi postala članica Evropske unije.

Što se tiče sastanka s premijerom Hrvatske, Plenković mu je također čestitao na Odluci Evropskog vijeća o otvaranju pregovora sa BiH, naglasivši da je lično vrlo sretan zbog te činjenice.

Istaknuo je da su se Republika Hrvatska i njeni dužnosnici zauzeli kako bi Evropsko vijeće donijelo tu Odluku. Ponovio je da će Hrvatska i dalje pružati podršku i pomoć BiH na njenom evropskom putu.

Ministar Konaković se iskreno zahvalio na procesu koji je premijer Plenković vodio sa svojim saradnicima kako bi Evropsko vijeće donijelu pozitivnu odluku za BiH, koja za našu zemlju predstavlja historijski iskorak.

Sagovornici su se složili da je sam tekst zaključka Evropskog vijeća vrlo povoljan i zadovoljavajući po Bosnu i Hercegovinu, te da se ne smiju zaustaviti reformski procesi koji su pred nama.