Kanton Sarajevo
132

Konaković i Del Vechio: Podržat ćemo izgradnju spomenika za Hrvate koji su poginuli braneći Sarajevo

Klix.ba
Saradnja na pripremi projekata za apliciranje na EU i IPA fondove, kao i izgradnja spomenika za Hrvate koji su poginuli braneći Sarajevo bio je povod današnje posjete ambasadora Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechia i njegovog zamjenika Ante Franjića premijeru Elmedinu Konakoviću.

"U Hrvatskoj se trenutno radi na trilateralnim IPA fondovima. Imamo iskustva i znanja i možemo vam pomoći pri realizaciji određenih projekata. Mi sad godišnje povlačimo oko milijardu eura iz tih fondova", pojasnio je ambasador Del Vechio.

Istakao je i kako bi za Sarajevo, ali i njegove građane bilo značajno da na području grada bude podignut spomenik za 102 Hrvata koja su poginula braneći svoj rodni grad.

"Sarajevo na sve načine nastoji da očuva svoju multietičnost i vrlo rado ću podržati ovu inicijativu", poručio je premijer Konaković naglašavajući da naš grad nisu odbranili samo Bošnjaci, nego i Hrvati, Srbi, Jevreji, Romi...

Potcrtao je da ukoliko bude potrebno Vlada Kantona Sarajevo će izdvojiti i finansijska sredstva za izgradnju spomenika.

Na sastanku je bilo riječi i o potencijalnoj lokaciji na kojoj bi se mogla izgraditi zgrada ambasade Republike Hrvatske u BiH, a koja bi se, prema riječima ambasadora Del Vechia, prostirala na oko osam tisuća kvadratnih metara.

"Planirali smo da objekt bude sagrađen na državnom vlasništvu po sistemu javno – privatnog partnerstva", rekao je ambasador Del Vechio.

Premijer Konaković je, ovom prilikom, upoznao ambasadora kako su urbanističke nadležnosti, novim Zakonom o građenju pripale lokalnim nivoima vlasti, dok je Kanton Sarajevo zadužen samo za definisanje prostora, odnosno njegove namjene.

Razgovarali su i osnivanju Sveučilišta "Effectus centrum" u Sarajevu, ali je premijer kazao kako je potrebno napraviti društveno - ekonomsku procjenu za otvaranje fakulteta.

"U interesu nam je promocija studentskog turizma i mi ćemo nastojati da Sarajevo postane jedan obrazovni centar", naglasio je premijer Konaković.