Ekonomska (ne)saradnja
339

Konaković i Dačić se raspravljali na panelu u Antaliji: Dobit ćete trasu autoputa kad bude išao na Sandžak

N. V.
Foto: MVP BiH
Foto: MVP BiH
Tokom učešća na Antalija diplomatskom forumu, ministar vanjskih poslova BiH i Srbije Elmedin Konaković i Ivica Dačić učestvovali su na panelu "Izazovi i prilike na Balkanu", a u jednom trenutku je došlo i do blage rasprave o izgradnji autoputa.

Konaković je u jednom trenutku govorio o važnosti razgovora o unapređenju tržišta i ekonomije, umjesto politikanstva i rasprava o historiji.

"Možemo govoriti o historiji, Titu, Ruzveltu, Staljinu ili pod dva - govoriti o umjetnoj inteligenciji, budućnosti, o tome kako se svijet nakon covida mijenja jako brzo. Vraćam se sada iz Indije, oni 30 kilometara autoputeva grade dnevno, jednostavno koriste tu digitalizaciju. Ova dva puta su na stolu, a ja ipak više volim ekonomska kretanja", rekao je bh. ministar.

Dačić je nakon što je Konaković završio izjavu, dobacio opasku: "Daj onda trasu za autoput", na šta je dobio odgovor bh. šefa diplomatije.

"Ide trasa za autoput kada ona bude išla ka Sandžaku koji je nama jako važan, kada bude išla preko Goražda, kad zadovolji i interese bh. strane, kad bude išla preko Goražda na Sandžak i povezala nas možda i sa Turskom, ide puni gas. Tako smo se i dogovorili i rekli ste da ne smeta. Preko Crne Gore isto", rekao je Konaković.

Na to je Dačić pomalo zbunjeno pitao: "Šta mi imamo protiv? Mi tražimo već 10 godina autoput da se pravi do Sarajeva". Konaković se tu osvrnuo da nije do njih, nego do prethodne vlasti u BiH.

"Vi ništa, ali ovi što su dolazili samo u Istanbul prije, nikada to nisu tražili, mi to tražimo", kazao je Konaković, a Dačić odgovorio: "Ja nisam rekao da ti ideš u Istanbul, nego SDA".

Ovakve rasprave na panelima međunarodnih, ali ni domaćih foruma nisu uobičajene, no razmjena riječi nije izlazila iz okvira primjerenog ili diplomatskog. Svakako da su, bez obzira na to, na neuobičajen način razmijenili mišljenja o gradnji autoputa u BiH.

Inače, u okviru panela su ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana artikulisali svoje stavove o aktuelnim dešavanjima u regionu i regionalnoj saradnji. Osim Dačića i Konakovića, panelu su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani te specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan lord Stuart Peach.