Odgovor na kritiku
266

Konaković: Grupa lokalnih moćnika u politici kontroliše sistem i prave "glasačku mašinu"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Izvršni odbor SDA Novi Grad Sarajevo od vrha stranke zatražio uskraćivanje podrške Elmedinu Konakoviću, premijer Kantona Sarajevo se oglasio naglasivši kako će nastaviti način dosadašnjeg rada.

"I pored pritisaka koji dolaze sa različitih strana uključujući i ovaj novogradski, Vlada je čvrsto opredjeljenja da provede set mjera koji će poboljšati vodosnabdijevanje građana u Kantonu", rekao je Konaković za Klix.ba.

On je dodao kako je ponosan na činjenicu da prijedloge vlade nerijetko podržava i opzicija, što je, kaže Konaković, znak da Vlada povlači dobre poteze i da zna korigovati svoje aktivnosti kad to opozicija zatraži.

"Vjerujem da neke od mjera pogađaju određene interesne grupe, ali meni su interesi građana ispred svih drugih. Pozivam sve zainteresovane da u interesu građana nastavimo zajedno", rekao je premijer Kantona Sarajevo.

On je naglasio da cijela priča priča i političku dimenziju.

"Jedna grupa ljudi u politici, lokalni moćnici, kako ih ja zovem, funkcionišu tako da su premijer i ministri najcešće glineni golubovi koji su izloženi svim pritiscima, a oni imenovanjem poslušnika u javna preduzeća kontrolisu taj dio sistema. Zapošljavaju, tenderišu, čak i javno kažu kako prave na taj način glasačku mašinu. Predsjednik OO Novi Grad je, kako mi se čini, lider ovakvih ideja i ne čudi me njegova reakcija. Ja sam svjestan da takvi procesi ugrožavaju cjelokupan sistem i samo pojedincima donose korist. Neću nikad pristati na takve stvari". kazao je Konaković.

Podsjećamo, odbornici SDA u Novog Gradu smatraju da Konaković degradira SDA čiji je i sam funkcioner, a u navodnoj namjeri da "izgradi spostveni lik i političku figuru". Konakovića se optužuje da se, u navodnoj borbi sa nesposobnim kadrovima, obrušava isključivo na funkcionere SDA, a da su druge partije zaštićene.