Zagreb
261

Konaković: Grliću Radmanu i Plenkoviću sam rekao da će se izborni zakon rješavati u BiH

S. H.
Foto: Sanjin Strukić /Pixsell
Foto: Sanjin Strukić /Pixsell
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas je u službenoj posjeti Zagrebu, a prilikom obraćanja medijima sa kolegom Gordanom Grlićem Radmanom tema je bila i izborna reforma.

Na pitanje novinara da li je na sastanku danas bilo riječi o budućoj izbornoj reformi, Konaković je kazao da to nije bila tema i da će to pitanje tek uslijediti.

S obzirom da se tokom obraćanja Grlića Radmana i Konakovića najavila zajednička sjednica vlada Hrvatske i BiH i pitanje izbornog zakona je dovedeno u taj kontekst.

Ipak, Konakovića smo pitali da li će se o izbornoj reformi razgovarati na spomenutoj zajedničkoj sjednici, no on poručuje da će se govoriti samo o zajedničkim projektima.

"Naglasili smo na sastancima sa Plenkovićem i Grlić Radmanom da se pitanje Izbornog zakona i izmjena Ustava BiH rješava u BiH, a da zainteresovanost Hrvatske za taj proces razumijemo", kazao je Konaković.

"U planu je da do zajedničke sjednice koja je planirana za šesti mjesec i da neka od ovih pitanja rješavamo. Tu je i pitanje izmjena Ustava i Izbornog zakona. Ja nisam prvi koji je govorio da nije fer da Hrvatima u BiH biramo člana Predsjedništva. Naglasili smo da je dobar primjer da smo program i formiranje Vijeća ministara dogovorili sami, bez medijatora iz međunarodne zajednice", istakao je.