"Trgovina" glasovima
65

Konaković: Funkciju premijera ću napustiti ako bude potrebno, ali ne na ovaj način

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Premijer KS Elmedin Konaković kazao je kako će napustiti funkciju premijera ukoliko to bude potrebno, ali ne na način na koji se od njega traži. Također, kazao je kako su mu se obratili zastupnici koji su dobili "ponude" da glasaju za njegovu smjenu.

Na pitanje novinara da li očekuje da će u ponedjeljak biti smijenjen, Konaković je rekao da ga to apsolutno ne zanima.

"Očekujem da vidim s kim živim i s kim radim. Očekujem da vidim ko su ljudi u Skupštini KS koji su na strani političkih šefova koji naređuju da se štititi kriminal, a ko je s druge strane spreman da kaže, čak i ako je član političke partije, da neće izvršiti naredbu koja nije u skladu s njegovim moralnim i životnim principima. Zanima me pojedinačno ko od njih 35, koji predstavljaju najbolju Skupštinu u BiH, ima savjesti i koliko ih je spremno da pokaže snagu i odupre se takvoj vrsti pritiska", kazao je Konaković.

Istakao je kako je nezvanično čuo od nekoliko zastupnika da su dobili direktne ponude od šefa kluba SDA i drugih da glasaju za Konakovićevu smjenu, ali da to nije istraživao.

"Neki su nudili benefite u ekonomskom smislu, ali nisam želio da provjeravam jer će misliti da sam lično zainteresovan za ovu poziciju. Ja ću je prekosutra ostaviti ako bude trebalo, ali ne na ovaj način na koji to traže od mene - da dezertiram iz ove borbe u kojoj smo razotkrili svu prljavštinu politika šefova političkih lidera i njihovih prvih saradnika. To mi nije ni na kraj pameti. Ako je riječ o poziciji premijera KS, ne moram od utorka biti premijer", rekao je Konaković.

O izglasavanju nepovjerenja Vladi KS s premijerom na čelu Skupština KS će glasati u ponedjeljak, 19. marta, u 10 sati. Šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini KS Mirza Čelik kazao je ranije za Klix.ba da će njihovih devet zastupnika, zajedno sa devet zastupnika koji čine parlamentarnu većinu, izglasati nepovjerenje Vladi KS.