Uskoro novi cjenovnik
10

Konaković: Formiramo timove koji će raditi reviziju svih korisnika usluga preduzeća Rad

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Kantonalno javno komunalno preduzeće "Rad" formirat će timove koji će odmah započeti reviziju svih korisnika usluga, saopćio je Elmedin Konaković.
"Nakon pressa dobio sam desetine mailova i poruka. Slike tužbi iz ovog preduzeća prema ljudima koji su dužni 7, 9, 13, 5 KM... Mahom penzioneri i druge ranjive kategorije društva. Najavljena i pljenidba u nekim slučajevima. Samo jedan tajkun koji mjesečno plati 3, a trebao bi 33 hiljade, ošteti Rad više od svih ovih tuženih. Formiranje spisa na sudu nas košta oko 70 KM, za bilo koji iznos. Troškovi postupka dodatni su trošak. Znači, radila je služba naplate, nije sjedila, al’ ovo što je radila nikad više neće!", naveo je predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković u svom novom Facebook postu.

Kako je rekao Konaković, preduzeće Rad će prihodovati mnogo novca po ovom osnovu.

"Povećat ćemo plate ljudima koji za malo novca po kiši, snijegu i noću čiste ulice našeg grada. Smanjit ćemo davanja iz budžeta, a taj novac usmjeriti na razvojne projekte i druge potrebe", rekao je Konaković.

Kazao je i kako će vrlo brzo biti urađena revizija cjenovnika za privredu te kako "idu u naredno preduzeće".

Podsjetimo, portal Klix.ba objavio je dokumentaciju koja ukazuje na brojne nepravilnosti i kriminal u poslovanju preduzeća Rad. Dokumenti potvrđuju kako su određene firme imale povlašteni status pri fakturisanju za odvoz smeća.

Mnogim subjektima je obračunato mnogo manje kvadrata nego što posjeduju i njihove su fakture drastično manje, a ni to redovno ne plaćaju.

Vlasti u Kantonu Sarajevu predale su dokumentaciju Tužilaštvu KS koje će istražiti ovaj slučaj.