{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konačno rješenje pitanja decertificiranih policajaca

F
9.6.2008. u 17:15
0
0
Konačno rješenje pitanja decertificiranih policajaca
0
Konačno rješenje pitanja decertificiranih policajaca
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podržalo je sva nastojanja za konačno rješavanje pitanja decertificiranih policajaca potpunom implementacijom predsjedničke izjave UN-a, upozoravajući nadležne institucije da u okviru svojih nadležnosti poduzmu sve mjere za zaštitu prava decertificiranih policajaca, saopćeno je danas iz ovog ministarstva.
Navodi se da je na inicijativu i traženje Udruženja decertificiranih policajaca FBiH i RS-a, a uz podršku Vijeća ministara BiH i Ureda visokog predstavnika (OHR), Vijeće sigurnosti UN-a 30. aprila prošle godine donijelo predsjedničku izjavu kojom je dalo konačan i neopoziv odgovor u vezi s decertificiranim policajcima.

Vijeće ministara BiH je na sjednici 24. maja prošle godine upoznato o predsjedničkoj izjavi i prijedlogu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o načinu rješavanja ovog problema, kada je i usvojena odluka o formiranju monitoring tima. Ovaj tim je u roku od 20 dana trebalo da pripremi akcioni plan za realizaciju predsjedničke izjave UN-a.

U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice podsjećaju da je akcioni plan sačinjen, ali je u toku priprema za njegovo usvajanje, na osnovu mišljenja predstavnika OHR-a, predloženo drugačije rješenje.

Tako je na sjednici Vijeća ministara BiH 28. juna prošle godine donesen zaključak prema kojem predsjedničku izjava UN-a treba dostaviti vladama entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH s kopijama pisama zamjenika visokog predstavnika od 6. i 22. juna 2007. godine, kojim se objašnjava kako i na koji način treba biti implementirana predsjednička izjava UN-a.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je svim nadležnim vladama i institucijama 10. juna 2007. godine dostavilo predsjedničku izjavu radi implementacije, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: