Prvobitno 253.000 KM
342

Konačna procjena: Famozni kiosk vrijedi 10 puta manje nego što je traženo

G. M.
Kiosk trebao biti masno plaćen
Kiosk trebao biti masno plaćen
Sudski vještak procijenio je da vrijednost kioska koji je 2019. postavljen u Sarajevu iznosi samo 25.874 KM, što je deset puta manje od vrijednosti koju je naveo izvođač radova i koju je trebala platiti Turistička zajednica KS.
Ovu informaciju objavio je bišvi direktor Turističke zajednice KS Nermin Muzur, koji je danas načelnik Ilidže.

“Da li se sjećate kioska od 253.000 KM!? Dolaskom u Turističku zajednicu KS, nekad u februaru 2019. godine, sa nadzorom sam trebao izvršiti primopredaju i potpisati nalog za plaćanje gradnje navedenog objekta. To sam naravno odbio, a sve ostalo nakon toga što se dešavalo je manje više poznato. Hiljade poziva novinara, hiljade komentara, satiričnih članaka, slika itd.“, naveo je Muzur.

Nakon skoro dvije godine, kako je napisao, stigla je potvrda, “još jedna u nizu da se ipak isplati boriti”.

“Izvođać radova je tužio Turističku zajednicu KS, jer nisam htio platiti 253.000 KM, u toku procesa je tražio sudskog vještaka koji će procijeniti vrijednost radova i evo dobili smo nalaz. Sudski vještak građevinske struke kojeg je tražio tužitelj je procijenio da je ukupna građevinska vrijednost objekta (ono što smo trebali i da platimo) skoro 10 puta manja od one koja je navedena u ugovoru i iznosi 25.874 KM”, naglasio je Muzur.
Stvarna vrijednost neuporedivo manja od traženost iznosa novca
Stvarna vrijednost neuporedivo manja od traženost iznosa novca

Dodao je da je vještak otišao i korak dalje, pa je procijenio i tržišnu vrijednost objekta. I ona je sa svim uključenim parametrima manja za više od pet puta (46.573 KM), nego cijena koju je trebao potpisati.

“Ovih ušteđenih više od 200.000 KM Turistička zajednica KS i Vlada KS mogu rasporediti na neki drugi projekat. Ne bih se bunio da to bude neki projekat na Ilidži”, zaključio je Muzur.