|

Konačna odluka: Alija Delimustafić izlazi iz pritvora uz jednu mjeru zabrane

Konačna odluka: Alija Delimustafić izlazi iz pritvora uz jednu mjeru zabrane
33
D. Be.
19.8.2019. u 14:13
70
komentara
33

dijeljenja
Konačna odluka: Alija Delimustafić izlazi iz pritvora uz jednu mjeru zabrane Foto: N. G./Klix.ba
Vrhovni sud FBiH je donio konačno rješenje da se Alija Delimustafić u nastavku procesa u predmetu "Pravda" može braniti sa slobode, saznaje Klix.ba.
Njemu je pravomoćnom odlukom Vrhovnog suda FBiH, koja je donesena prošle sedmice, određeno jemstvo, ukinut pritvor i određena mjera zabrane.

Kako saznajemo, Delimustafiću je zabranjeno napuštanje adrese prebivališta, što znači da će se braniti sa slobode, ali da će biti u kućnom pritvoru.

Ranije je određeno da pritvor može napustiti uz plaćanje kaucije u iznosu od milion KM. On će napustiti pritvorske prostorije za od sedam do deset dana, nakon okončanja procedure u vezi s kaucijom.

Tužilaštvo KS nema pravo žalbe jer je ovo odluka donesena po njihovoj žalbi. Treba napomenuti da je Delimustafić u pritvoru proveo više od tri godine te da je Vrhovni sud FBiH tri puta ukidao rješenje o puštanju navedenog iz pritvora.

Optužnica protiv Alije Delimustafića je potvrđena krajem 2017. godine, a glavni pretres nikada nije počeo. Suđenje Aliji Delimustafiću i drugima u ovom predmetu je odgođeno 14 puta.

Delimustafića se sumnjiči da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.
Prijavi grešku


Komentari (70)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...