GIZ projekt
6

Komunikacijskom strategijom HNK rješava problem nedostatka učenika u srednjem stručnom obrazovanju

Piše: R. D.
Konferencija za medije ministarstva obrazovanja HNK (Foto: R. D./Klix.ba)
Konferencija za medije u Mostaru (Foto: R. D./Klix.ba)
Loša komunikacija često je uzrok nedostatka kadra u određenim oblastima. Komunikacijska strategija za srednje stručno obrazovanje u HNK, izrađena u sklopu projekta "Stručno obrazovanje u BiH", koji implementira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), predstavljana je danas na konferenciji za medije u Mostaru.

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, kazao je kako se u posljednje tri godine radilo na uspostavljanju dijaloga između ministarstva, roditelja i privrede.

"Evidentan je problem nedostatka stručnog kadra u svim firmama, različitih profila. Najveći je problem u metalnoj i građevinskoj industriji, kao i u ugostiteljstvu. Na razne načine i uz pomoć GIZ-a nastojimo motivirati učenike da se okrenu stručnom obrazovanju, čak se osiguravaju i stipendije za učenike prvog razreda srednjih škola", izjavio je Hadžović.

U radu na rješavanju ovog problema zaključeno je da je loša komunikacija veliki dio problema te se pristupilo izradi ove strategije. Hadžović je kazao kako se organizira i veliki roditeljski sastanak s roditeljima završnih razreda osnovnih škola da se vide njihove želje i pogledi.

Isabel Rapp, voditeljica GIZ Projekta "Stručno obrazovanje u BiH" kazala je da je komunikacija često razlog nesporazuma i nerazumijevanja te je veoma važno imati strategiju komunikacije koja će regulisati ovu oblast.

"Ovo je dobar dokument koji ima elemente međunarodnih strategija. Mislim da smo sveli rizik za proizvodnju dodatnih nesporazuma na nulu. Radilo se o participativnom procesu i već u toku njega smo uvidjeli da su svi akteri rado učestovali u njemu", izjavila je Rapp naglasivši da sada slijedi implementacija strategije u koju treba da se uključe i brojni drugi subjekti osim ministarstva.

Autori se nadaju da će strategija biti primjenjivana i u drugim kantonima i dijelovima Bosne i Hercegovine.