Preduzeće Komus
25

Komunalni radnici u Gacku obustavili rad zbog neisplaćenih plata

SRNA
Komunalni radnici u Gacku štrajkovali više puta
Komunalni radnici u Gacku štrajkovali više puta
Radnici gatačkog komunalnog preduzeća "Komus" obustavili su rad zbog toga što im od augusta nisu isplaćene zarađene plate.

Predsjednik Sindikata radnika "Komusa" Milenko Radmilović rekao je novinarima da radnici traže da im se isplate zarađene plate, jer ovako ne mogu da funkcionišu.

"Duguju nam tri plate, radnici neće da rade, gladni su žedni, ne mogu da funkcionišu, pristižu im računi, rate za kredite. Nama RiTE Gacko duguje 80.000 KM, općina nam duguje 144.000, mi ne tražimo ničiju milostinju, već samo ono što smo zaradili", kaže Radmilović.

Dugogodišnji radnik "Komusa" Milan Šupić kaže da je sunovrat ovog preduzeća počeo prije tri godine, te da su od tada svaku platu tražili putem obustave rada.

"Molimo načelnika da nam isplati zarađene plate jer mi ne možemo da funkcionišemo. Zato smo obustavili posao. Molimo načelnika da ima više razumijevanja prema nama da nam isplati bar jednu platu da počnemo raditi", kaže Šupić.

Iz kabineta načelnika Općine Gacko Ognjena Milinkovića saopćeno je da su jučer obaviješteni o obustavi rada gatačkog "Komusa", te da se obustava rada može izvršiti jedino u skladu sa Zakonom o štrajku koji jasno definiše pravila stupanja u štrajk ili štrajk upozorenja.

U saopćenju se navodi da kabinetu načelnika nije dostavljena odluka o stupanju u štrajk, te da je od 59 zaposlenih radnika, samo deset radnika samovoljno prekinulo rad uključujući i vršioca dužnosti direktora.

"Spremni smo, kao osnivač, da odgovorno pristupimo rješavanju svih problema koje je ostavila prethodna općinska vlast, ali očekujemo razumijevanje i saradnju zajednice, a ne opstrukciju manjeg broja zaposlenih, izvan zakonskih okvira, što ubuduće nećemo tolerisati", navodi se u saopćenju objavljenom na stranici Općine Gacko.