Sarajevo
124

Komunalni radnici govorili o katastrofalnim uslovima rada: Povećanje plata ili obustava usluga

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Federaciji BiH Kantonalni odbor Sarajevo održao je danas u sarajevskom Domu sindikata press konferenciju povodom najava predstojećeg protesta kojim žele ukazati na lošu situaciju u kakvoj se nalaze komunalni radnici.

Predstavnici sindikata komunalne privrede u KS su kazali da je do 15. februara bio rok za potpisivanje novog kolektivnog ugovora sa Vladom Kantona Sarajevo, no vlada je tada predložila povećanje od 50 KM na šta komunalni radnici nisu pristali.

Zahtjev kakav imaju komunalni radnici jeste povećanje plata od 100 KM, jer se plate u komunalnom sektoru trenutno kreću od 900 KM do 1.400 KM.

Također, najavili su i protest za četvrtak 29. februar s početkom od 11:55, simbolično "pet do 12".

Najavili su i to da, ukoliko se ne postigne dogovor sa Vladom KS, doći će do obustave komunalnih usluga, odvoza smeća i slično.

Amir Muminović, dopredsjednik kantonalnog odbora komunalnih radnika, kazao je komunalni radnici rade izuzetno teške poslove, rade 24 sata 365 dana u godini.

"Rade sa zastarjelom tehnologijom i u skoro nemogućim uslovima. Stav Vlade KS je da su naše plate prevelike, naš stav je da nisu. Nećemo odustati od svojih zahtjeva i iskoristit ćemo sva zakonska prava, a najminimalnije je povećanje od 100 KM i pristali smo da traje dvije godine iako je praksa do sada bila da kolektivni ugovor traje godinu dana", kazao je Muminović.

Na današnjoj press konferenciji je rečeno da čovjek koji je bio na bijelom hljebu ne da komunalcu da jede crni aludirajući na to da mnogi ne shvataju uslove u kakvim se nalazi komunalni sektor u Kantonu Sarajevo. Naglašeno je komunalce ne zanimaju političke relacije, već isključivo njihove plate.