BiH
0

Komunalna preduzeća spremna za zimu

FENA
Gasni i termoenergetski sistemi kojim upravljaju kantonalna javna preduzeća Sarajevogas i Toplane su blagovremeno i tehnički pripremljeni u punom kapacitetu za urednu proizvodnju, distribuciju toplotne energije, centralnog grijanja i distribuciju prirodnog gasa na području Kantona Sarajevo.

To je saopćio ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Abid Jusić, prezentirajući poslanicima Skupštine KS-a na današnjoj sjednici Informaciju o stanju komunalne privrede u Kantonu o stepenu pripremljenosti javnih komunalnih preduzeća za zimsku sezonu s aspekta kontinuiranog snabdijevanja gasom i drugim energentima i cijenom primarnih komunalnih usluga.

On je naglasio da ova "komunalna preduzeća duži period iskazuju gubitke u svom poslovanju koji nisu rezultat rada tih preduzeća već uslova na koje ta preduzeća ne mogu uticati, a prvenstveno se to odnosi na cijene energenata, neekonomske cijene usluga koje ova preduzeća obezbjeđuju građanima."

"Važeće cijene distribucije prirodnog gasa, čije je utvrđivanje u nadležnosti Vlade KS-a, nisu dovoljne da pokriju njihove troškove poslovanja. Do sada odabrana cijena distribucije gasa nije bila bazirana na stvarnim troškovima koje Sarajevogas ostvaruje za pojedine kategorije potrošača niti uziman u obzir efekt povoljnosti i kontinuirane potrošnje gasa, veličine potrošača gasa itd.", kazao je Jusić.

Naglasio je da je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša u saradnji sa stručnjacima Ekonomskog fakulteta, Zavoda za planiranje KS-a i stručnim službama kantonalnih javnih komunalnih preduzeća pripremilo prijedlog stvarnih cijena koštanja svih komunalnih usluga.

"Prema našem izračunu, cijena centralnog grijanja za stanovništvo prema sadašnjoj cijeni gasa bi se povećala za 29,46 posto, i iznosila bi 1,799 KM po metru kvadratnom s uključenim PDV-om, a cijena prirodnog gasa za stanovništvo s uvećanim troškovima distribucije iznosila bi 0,856 KM po standardnom metru kubnom s uključenim PDV-om, što predstavlja povećanje 7,5 posto", kazao je Jusić.

Istaknuo je da su energenti sve skuplji i da se mora orijentirati na štednju ovog energenta. "Moramo prići utvrđivanju stvarnih cijena koštanja komunalnih usluga te uz kvalitetnu socijalnu politiku prema svakom pojedincu utvrditi adekvatan tarifni sistem", kazao je ministar Jusić, dodavši da ukoliko se otklone ove teškoće sistem snabdijevanja KS-a prirodnim gasom i osiguranje grijanja neće biti upitno.