{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšije ne žele da kupuju proizvode iz BiH

N
22.2.2006. u 10:02
0
0
Komšije ne žele da kupuju proizvode iz BiH
0
Komšije ne žele da kupuju proizvode iz BiH
Istraživanje marketinške agencije CATI pokazalo je da potrošači zemalja u regionu izbjegavaju kupovinu bosanskohercegovačkih proizvoda jer smatraju da su proizvodi iz Bosne i Hercegovine lošeg kvaliteta.
Ismir Omeragić, stručnjak za praćenje stanja na tržištu, kazao je da je istraživanje obuhvatilo sve zemlje bivše Jugoslavije, da je u toku istraživanja ispitano 9.000 potrošača te da je ukupno obrađeno oko 2.500 robnih marki.

"Istraživanje je pokazalo da bh. robne marke imaju loš imidž na regionalnom, ali djelimično i na domaćem tržištu. Prema podacima iz decembra 2005. godine, među najuspješnijih deset robnih marki, brendova u BiH samo se violeta našla na ovom spisku", kazao je Omeragić.

Najuspješniji brend na bh. tržištu je milka, slijede argeta, floriol, violeta, vegeta, lenor, ariel, grand kafa i paloma. I među prvih 20 najpopularnijih robnih marki, osim violete, nema domaćih brendova.

Israživanje agencije CATI pokazalo je da građani zemalja u regionu ne cijene bh. prizvode. Robne marke iz BiH radije ne kupuje gotovo 60 posto Slovenaca, dok oko 35 posto građana Srbije i Hrvatske također izbjegava kupovinu bh. proizvoda.

"Istraživanje je pokazalo da građani iz SCG imaju najmanje otklona prema našim proizvodima i vjerovatno bi se tržište trebalo usmjeriti na istok. Tokom istraživanja došli smo i do zaključka da od svih građana u regiji, Bosanci imaju najveću želju za kupovinom domaćih proizvoda, ali ih ne kupuju koliko bi željeli", kazao je Omeragić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: