Nosioci stanarskog prava traže
0

"Komšiću i Behmenu, založite se i za nas kao za kardinala Puljića"

FENA
Rezidencija kardinala Puljića u Sarajevu
Rezidencija kardinala Puljića u Sarajevu
Sarajevsko udruženje "Dom" za zaštitu nosilaca stanarskog prava na nacionaliziranim i privatnim stanovima pozvalo je u otvorenom pismu pojedine aktuelne zvaničnike države BiH i Grada Sarajeva, kao i bivšeg zvaničnika Federalne vlade, da se istom energijom kao u slučaju vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića založe za to da svi građani koji su svojevremeno stekli stanarsko pravo dobiju mogućnost otkupa predmetnih stanova.

Pismo je upućeno članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu i bivšem federalnom premijeru Mustafi Mujezinović.

"Gospodine Komšiću, Vi ste prvi u javnosti inicirali rješavanje problema deložacije kardinala Vinka Puljća odnosno dodjele zamjenskog stana porodici Smajović.

Zadatak je trebao rješiti gradonačelnik Alija Behmen koji je u nedostatku ovlasti i zakonitih radnji proslijedio to tada aktuelnom premijeru FBiH Mustafi Mujezinoviću i članovima Vlade.

Budući da oni nisu imali mogućnost zakonitog rješenja, problem je proslijeđen Predstavničkom domu FBiH i Domu naroda FBiH koji se nikada nisu izjasnili o takvom načinu rješenja problema jer je u međuvremenu Mujezinović povukao prijedlog.

U osnovi, nema zakonsko uporište prijedlog da se kardinalu Puljiću dodijeli zamjenski stan iz vojnog fonda, koji bi on potom zamijenio s porodicom Smajović i na taj način vratio pravo na stan u ulici Kaptol 7.

Sad je u opticaju ideja da se porodici Smajović pokloni stan koji bi oni mogli otkupiti", citat je iz otvorenog pisma udruženja "Dom" zvaničnicima.

Udruženje smatra da funkcioneri treba javnosti da predstave plan o tome kako i kada će svi nosioci stanarskog prava moći otkupiti stanove u kojima su bili nosioci stanarskog prava. Država BiH treba pritom da obešteti bivše vlasnike u skladu s mogućnostima, navedeno je.

"Svi građani jednaki su pred zakonom, zvali se oni Puljić, Smajović, Žuljević... ", istaknuto je u pismu.