BiH
0

Komšićevo pismo Tadiću u povodu hapšenja Radovana Karadžića

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću pismo u kome je istaknuo da je "hapšenjem jednog od dvojice najtraženijih optuženika za zločin genocida i najteže ratne zločine u BiH Srbija učinila krupan korak ne samo ka unapređenju odnosa između dviju zemalja nego i ka stabilizaciji ukupnog stanja u regionu".

U pismu upućenom u povodu hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića Komšić je naglasio kako su susjedna Srbija i njeni državni organi time pokazali da je to jedini mogući način utvrđivanja prave istine o nedavnoj prošlosti i demistifikacije svih onih koji su odgovorni za ogromne žrtve i opustošenje BiH.

Koristim priliku da naglasim i nadu da je hapšenje optuženika Radovana Karadžića ne samo ispunjenje jedne od obaveza koja i Republici Srbiji otvara brže perspektive na njenom putu ka članstvu u Evropsku uniju nego i dokaz da se otvaraju novi horizonti za sve nas u budućoj ujedinjenoj Evropi. Čestitam Vama i svima onima koji su doprinijeli, a koji će i ubuduće činiti sve, da pravdi budu privedeni optuženi za najteža djela ratnih zločina - dio je iz pisma Željka Komšića predsjedniku Republike Srbije.