Ivica Dačić
0

"Komšićeva izjava političko miješanje u rad pravosudnih organa"

SRNA
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, da je "raspisivanjem interpolovih potjernica za 19 ljudi u vezi slučaja 'Dobrovoljačka' Srbija povukla đavola za rep", pokazuje da neko želi politički da se miješa u rad pravosudnih organa.

"Mnogi su Srbiju povukli za rep unazad više od 10 godina, da ne pričamo o optužnicama u Hagu, i mislim da treba smirivati, a ne raspirivati strasti", rekao je Dačić novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske /RS/ Stanislavom Čađom.

Dačić je istakao da izgleda neki ništa nisu naučili iz prošlosti, dodavši da on ne pripada toj generaciji.

"Onaj ko je kriv treba da odgovara, pa makar to bio i član Predsedništva ili predsjednik države. Ali, ako je kriv i da li je kriv treba da utvrđuju pravosudni organi", rekao je Dačić.

Na pitanje da li će Srbija uhapsiti bivše predsjednike SR Jugoslavije Dobricu Ćosića i Zorana Lilića, ukoliko Tužilaštvo BiH za njima raspiše interpolovu potjernicu, Dačić je rekao da BiH i Srbija moraju da se dogovaraju hoće li da normalizuju odnose ili da ih i dalje komplikuju.

"Ja sam ministar policije i želim da pojednostavim i normalizujem odnose. Sve ostale stvari su na političarima, koji se tim pitanjima bave. Što se tiče nas, mi imamo dobru saradnju sa Ministarstvom bezbijednosti BiH, čiji je ministar Tarik Sadović i MUP-om RS, koje vodi ministar Stanislav Čađo", istakao je Dačić tokom razgovora na Šestom godišnjem okupljanju zvaničnika Jugoistočne Evrope "Bogatstvo različitosti", koje se održava u Banjaluci.

Dačić je rekao da se u pogledu ovih pitanja mora odvojiti šta je politika, a šta su ratni zločini, te dodao da o tome treba tužilaštva da razgovaraju.