Milorad Dodik
0

"Komšićeva izjava ne doprinosi razumijevanju"

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da izjava člana Predsjedništva Željka Komšića da će podnijeti krivične prijave protiv bivših predsjednika SR Jugoslavije Dobrice Ćosića i Zorana Lilića kao odgovor na postupke Srbije za slučaj "Dobrovoljačka", ne doprinosi dodatnom razumijevanju i rješavanju pitanja ratnih zločina na ovim prostorima.

"Potrebno je procesuirati sve one za koje postoje dokazi da su počinili ratni zločin, bez obzira kom narodu pripadaju", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ponovio da je stav RS veoma jasan po tom pitanju, a to je da su svi oni koji su u ime RS ili Srba činili zločine nemaju njenu zaštitu i treba da budu procesuirani pred nadležnim tužilaštvima i odgovaraju za vršenje zločina.

"To se odnosi i na one koji su počinili zločine i na Srbima" rekao je Dodik i dodao da RS nema zaštitničku ulogu ni za koga ako postoje dokazi da je izvršen zločin.

Komentarišući pisanje medija da Sead Avdić neće dobiti agreman za ambasadora BiH u Beogradu zbog sumnji da je počinio zločine u "Tuzlanskoj koloni", Dodik je rekao da je na Srbiji da potvrdi ili ne potvrdi agreman, a na institucijama BiH da odrede koje ambasador, a ko nije.

"Ako je Avdić uključen u zločin u Tuzli, sigurno će ga stići nalozi suda i Tužilaštva, a ako nije neka mu je srećan ambasadorski posao", zaključio je Dodik.