Tihe igre
796

Komšić žestoko: Odmetnuti predstavnici međunarodne zajednice i HDZ rade na blokadi izbora

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Odluku Doma naroda Bosne i Hercegovine da ne podrži zaključak o finansiranju izbora, član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je zajedničkom igrom Dragana Čovića i Milorada Dodika. Ovaj put, kazao je i kako neki predstavnici međunarodne zajednice rade zajedno sa HDZ-om na blokiranju izbora.

Klub Bošnjaka u Parlamentarnoj skupštini BiH predložio je da se usvoji zaključak kojim bi Dom naroda naredio Vijeću ministara BiH i resornom ministru Vjekoslavu Bevandi da izdvoje novac za finansiranje Općih izbora 2022. Zaključak danas nisu podržali delegati HDZ-a i SNSD-a, a što je prokomentarisao i Komšić.

"Sada je već potpuno jasno svima da HDZ nije odustao od svog plana da blokira održavanje izbore ove jeseni, a sada je privolio i svoje partnere iz SNSD-a da ih podrže u tome. Ovaj put to rade tiho. Javno govore da su za izbore, a ustvari koriste sve mehanizme da spriječe CIK BiH da dođe do novca kako bi se izbori organizovali", rekao je on.

Dodaje kako Čovića u blokadi izbora i njegovim maksimalističkim zakonskim prohtjevima u pogledu Izbornog zakona, podržavaju i pojedini visoki subjekti međunarodne zajednice.

"Mislim čak da imaju podršku šačice odmetnutih predstavnika međunarodne zajednice, a sve kako bi se nakon odgađanja izbora opet vratili pregovorima oko Izbornog zakona. To su isti ljudi koji bez obzira na javne stavove institucija i zemalja koje predstavljaju, već godinama pokušavaju Čoviću dati ono što želi. Srećom, oni su manjina, i neće im uspjeti spletkarenje", ocijenio je Komšić.

Naglašava da je apsolutni prioritet svih probosanskih stranaka da se izbori održe te da je to sada primarni cilj.

"Čini mi se da su se neki uspavali, a to ne smijemo sebi dopustiti, jer će posljedice biti katastrofalne. Odgađanje izbora samo jedan mjesec će vjerovatno značiti i odgađanje u nedogled. Moramo svi djelovati zajednički prema međunarodnoj zajednici. Ako zbog Čovićevih i Dodikovih blokada ne prebacimo sredstva već ove sedmice, a ne vidim kako će to biti moguće, visoki predstavnik mora donijeti odluku", zaključio je jedan od članova Predsjedništva.