Danas i nekada
192

Komšić: Zašto u Predsjedništvu BiH Lavrova nisu podsjetili na raniji stav o NATO-u

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
O jučerašnjoj posjeti ministra vanjskih poslova Ruske Federacije treba govoriti jezikom činjenica. Sergej Lavrov je jučer u BiH, doduše u njenom manjem entitetu, odlikovan priznanjem koje su dobili ratni zločinci, a da ga uopće Predsjedništvo BiH nije upitalo za svoj raniji stav o poštovanju odluke BiH da ide ka NATO-u, kazao je danas predsjednik DF-a i kandidat za člana Predsjedništva Željko Komšić.

"Gospodin Lavrov je kazao da poštuje Dejtonski sporazum. Nije baš jasno zašto Lavrov tvrdi da je Milorad Dodik, čovjek koji otvoreno poziva na razbijanje države Bosne i Hercegovine, privržen očuvanju Dejtonskog sporazuma. Očito da su Lavrov i Rusija za nezavisnu BiH taman toliko koliko je Milorad Dodik sa svojim pozivima na otcjepljenje manjeg bh. entiteta, za poštivanje Dejtonskog sporazuma. No, tako to biva kada se propusti od zabranih predstavnika Lavrova podsjetiti na njegove riječi. Onda dođemo do toga da Dodikove riječi o poštivanju Dejtonskog sporazuma postanu riječi Sergeja Lavrova", rekao je Komšić, saopćeno je iz DF-a.

Međutim, dodaje Komšić, postoji potreba, kada to već ne čini Predsjedništvo u zvaničnim susretima sa predstavnicima Ruske Federacije, da se još jednom podsjeti na stav iste te Ruske Federacije u pogledu članstva BIH u NATO-u, izrečen u periodu kada u Predsjedništvu BiH nisu sjedili "legitimni predstavnici" Hrvata, za razliku od danas kada eto sjede i namjeravaju tu još da ostanu”, kaže Komšić.

"Tadašnja poruka ministra Lavrova upućena Predsjedništvu BIH bila je da je Rusija načelno protiv proširenja NATO saveza, ali, ako je NATO naš izbor, Rusija će poštovati takvu odluku institucija BiH. Ta odluka Predsjedništva BiH bila je jednoglasna i nikada nije bila opozvana, povučena ili promijenjena. Neka "legitimni" predstavnik Hrvata koji NATO put nije pomakao sa mjesta na kojem sam ga ja kao "nelegitimni" ostavio, sada pojasni građanima BiH, naročito Hrvatima, zbog čega jučer Lavrova na taj stav Bosne i Hercegovine nije podsjetio? Zbog čega je to prešutio? Biću slobodan da kažem, jer se takve stvari ne smiju prećutati, da je samoproglašeni "legitimni predstavnik" protiv našeg NATO puta i da zajedno sa Dodikom radi za Rusiju", dodao je Komšić.

Člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka, naveo je, nema šta pitati.

"On je u manjini, kao što je i u manjini opredjeljenje u Predsjedništvu za NATO put BiH. Od građana BIH zavisi hoće li se taj odnos promijeniti", rekao je Komšić.

Komšić je dodao da "legitimni predstavnik" i lažni zagovornik NATO puta ipak može biti zadovoljan, jer mu je jučer Lavrov poručio: "Dajte nam sve želje, Rusija je tu". A želje "legitimnog" su odavno poznate: izmjena Izbornog zakona i njegovo ustoličenje za "vječnog legitimnog". Ni tada, ni sada, ni u budućnosti, to im neće proći! Ni sa Rusima niti bez njih", poručio je Komšić, saopćeno je iz DF-a.