Inauguracija u Sarajevu
1.2k

Komšić: Zakleo sam se i to neće biti iznevjereno

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je danas nakon inauguracije da mu je čast što ima priliku ponovo zastupati interese BiH poručujući da će biti predsjednik svih građana ove zemlje.

"Zakleo sam se i to neće biti iznevjereno. Zalagat ću se za sve građane BiH, kao i za civilizacijske tekovine. U vrhu mojih prioriteta bit će rad na vladavini prava i afirmaciji demokratskih tekovina. Bez borbe protiv svakog oblika diskriminacije ne može biti slobode. Građani BiH trebaju znati da ću biti pobornik svake vrste ravnopravnosti. Naša država utemeljena je na principima antifašizma i vrijeme na nas stavlja izazov da pokažemo Evropi kako baštinimo civilizacijske i evropske vrijednosti", rekao je Komšić.

On je kazao kako je ideja antifašizma protkana vizijom jednakosti i zajedništva i da našu zemlju samo to može odvesti u bolju budućnost i okruženje.

"Nema odgovornosti prema državi ukoliko se tolerišu kriminal, korupcija i nesigurnost građana iz kojeg izviru beznađe i siromaštvo koje tjera građane iz BiH. Mi moramo gledati u budućnost. Budućnost BiH je članstvo u NATO-u i EU. To su garanti sigurnosti naših građana. BiH ne treba biti objekt, nego subjekt međunarodnih odnosa i zato treba jačati saradnju s Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Slovenijom. Prioritet je i jačanje naše ekonomske pozicije i borba protiv stranih utjecaja na izborni proces", rekao je Komšić.

Najavio je i da će se zalagati za promjenu mehanizma koordinacije, a podvukao je i da neće propustiti priliku aktiviranja MAP-a i zagovaranja politike koja BiH vodi naprijed.