{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić: Zahtjev za smanjenje broja vojnika je politički stav iz RS

S
1.12.2011. u 14:50
0
53
Komšić: Zahtjev za smanjenje broja vojnika je politički stav iz RS
0
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da svako eventualno smanjenje broja vojnika u Oružanim snagama BiH treba obaviti u skladu sa preporukama NATO-a.
"Zahtjev za smanjenjem broj vojnika u Oružanim snagama BiH predstavlja politički stav koji dolazi iz Republike Srpske. Kada je riječ o broju vojnika i načinu njihove organizacije, mi u tom smislu više slijedimo preporuke i NATO štabova u Sarajevu i Briselu, te cijelog saveza'', naveo je Komšić.

On je novinarima u Sarajevu rekao da su Oružane snage BiH i cijeli sektor odbrane veoma blisko naslonjene na NATO štab u Sarajevu, ali i na sve što ovaj savez zahtijeva za punopravno članstvo.

Prema riječima Komšića, BiH ne određuje pravila da bi postala članica NATO-a i, ako želi pristupiti Sjevernoatlantskoj alijansi, mora ispoštovati zahtjeve koji se odnose na reformu odbrane i broja pripadnika Oružanih snaga BiH.

''Garantujem da bi kontra tog zahtjeva da se smanji broj vojnika, sutra sigurno dobili zahtjev da se poveća broj vojnika. Ne znam zašto bi sami sebi pravili problem kada ga ne pravi NATO'', smatra Komšić.

BiH ima oko 9.000 vojnika u profesionalnoj službi, što su i standardi NATO-a. Za Oružane snage BiH godišnje se odvaja trećina državnog budžeta, odnosno nešto više od 150 miliona eura, što, prema ocjenama nadležnih u parlamentarnoj komisiji za odbranu i sigurnost, nije dovoljno za efikasan rad i obuku.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Dušanka Majkić smatra da broj vojnika u BiH treba smanjiti na 1.500, jer sadašnji prevazilazi mogućnosti države koja ih finansira, te da su zbog loših uslova u kojima rade Oružane snage BiH neefikasne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: