Uoči sjednice
917

Komšić za Klix.ba: Teško bi našli osobu koja bi bila sretnija od mene ako bismo se dogovorili

S. H.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Uoči sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH kada će se raspravljati o usvajanju Godišnjeg nacionalnog plana za NATO (ANP), a na vanrednoj sjednici o mandataru za Vijeće ministara, predsjedavajući Željko Komšić za Klix.ba je kazao da bi teško našli sretniju osobu od njega ako se dogovore.

"Čini mi se da bi teško našli osobu koja bi bila sretnija od mene ako bismo uspjeli postići dogovor oko ANP-a a i oko mandatara. To bi onda bila pobjeda za sve nas bez obzira na politička uvjerenja", kazao nam je Komšić.

Obje sjednice, i ona redovna o ANP-u i vanredna o mandataru za Vijeće ministara bit će održane. Različite poruke su poslali prethodnih nekoliko dana politički lideri. Dodik ističe da neće glasati za ANP, dok Izetbegović i Džaferović danas šalju poruke optimizma.

Da li će sutra uoči sjednice doći do određenog kompromisa, do usvajanja određenog zaključka u vezi ANP-a ili će politička kriza postati još dublja, teško je procijeniti.

"A dogovor bi sigurno pozitivno odjeknuo ne samo u BiH nego u cijeloj regiji. Takav dogovor bi pozdravili i svi relevantni međunarodni faktori i vlade prijateljskih zemalja", smatra Komšić.

Rok koji su lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a postavili u sporazumu za formiranje vlasti stiče 5. septembra, ipak, već sutra će se mnogo toga znati. Predsjedništvo sutra može usvojiti i određenu odluku kojom bi eventualno kupili dodatno vrijeme za pronalazak rješenja ili definitvno "zakovati" trenutne političke pozicije, zbog čega bi ispaštali samo građani ove zemlje.