Nezadovoljan odgovorom
0

Komšić uputio još jedno pismo Dumančiću

FENA
Nezadovoljan nepreciznim i uopćenim odgovorom na pismo upućeno 9. septembra direktoru Granične policije BiH Vinku Dumančiću, a u kojem je zatražio podatke o najavama i ulasku sigurnosne prethodnice predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića u BiH na graničnom prijelazu Karakaj, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je uputio novo pismo Dumančiću.

Imajući u vidu da se radi o izuzetno osjetljivom pitanju, a koje može imati refleksije na odnose dviju zemalja, ne isključujući grešku domaćih nadležnih organa, Komšić je od Dumančića zatražio odgovor na pitanje da li je sigurnosna prethodnica predsjednika Republike Srbije koja je ušla u BiH na GP Karakaj 7. septembra u 13.15 sati bila naoružana?

-Ukoliko jeste, koji je to broj ljudi te koja je količina naoružanja unesena u BiH, posebno imajući u vidu da je u noti Ambasade Republike Srbije najavljeno da će pripadnici osiguranja unijeti u BiH sedam pištolja, a Vi ste naveli da ste izdali odobrenje za četiri pištolja, stoji u Komšićevom pismu.

Nadalje, Komšić od Dumančića traži i informaciju na osnovu čijeg odobrenja su pripadnici sigurnosne prethodnice predsjednika Republike Srbije službeno ušli na teritoriju BiH na GP Karakaj, tri sata i 35 minuta prije zaprimanja službene najave, akta, od MVPBiH, br: 11/1-1-05-14361-1/09.

U pismu Komšić je naglasio da predmet njegovog upita nisu pripadnici osiguranja predsjednika Republike Srbije koji su u BiH doputovali avionom s predsjednikom Republike Srbije, nego sigurnosna prethodnica koja je ušla na teritoriju BiH na GP Karakaj, posebno imajući u vidu da isti nisu mogli ostvariti saradnju s domaćim sigurnosnim organima i službama bez prethodne zvanične najave od MVPBiH, saopćeno je iz ureda predsjedavajućeg Komšića.