{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić: UNESCO bi mogao prekinuti saradnju sa BiH zbog problema u vezi sa nominacijom Mostara

F
27.12.2006. u 14:38
0
0
Komšić: UNESCO bi mogao prekinuti saradnju sa BiH zbog problema u vezi sa nominacijom Mostara
0
Komšić: UNESCO bi mogao prekinuti saradnju sa BiH zbog problema u vezi sa nominacijom Mostara
Predsjedništvo BiH upozorilo je kako bi UNESCO mogao uskoro jednostrano prekinuti saradnju s BiH ukoliko organi vlasti ne budu reagirali brzo i adekvatno na situaciju u vezi s nominacijom Stare jezgre Mostara na Listu svjetske baštine UNESCO-a.
Na ovu opasnost ukazao je danas nakon sjednice ove državne institucije član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je istaknuo kako nadležni organi vlasti moraju u roku od mjesec dana riješiti sva sporna pitanja koja se tiču nominacije Mostara (slučaja hotela Ruža).

-U suprotnom cijela priča o Jajcu, Višegradu i Mostaru bit će stopirana, upozorio je Komšić, koji je saopćio da je državno predsjedništvo danas donijelo odluku kojom se potvrđuje nominacija nacionalnog spomenika Prirodno-graditeljske cjeline Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Predsjedništvo je zatražilo od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH kompletnu informaciju, najkasnije do prekosutra, o problemima u vezi s nominacijom Stare jezgre Mostara.

Također, zaključeno je da se odmah nakon novogodišnjih praznika održi sastanak s predstavnicima ove komisije kako bi Predsjedništvo moglo donijeti odluku u kojem će pravcu djelovati da bi se izbjegla mogućnost prekida saradnje.

Predsjedništvo je na sjednici donijelo odluku o troškovima reprezentacije i evidenciji primljenih i darovanih poklona, te izmjene i dopune Pravilnika o pravima korištenja fiksnih i mobilnih telefona, te usluga javnog informiranja u Predsjedništvu BiH.

Time Predsjedništvo pokazuje, ističe Komšić, namjeru da ozbiljno pristupi svemu na šta je ukazano u nalazu državnih revizora i da u toj oblasti konačno zavede red.

Također, na sjednici je donesena odluka o pomilovanju tri osobe, od devet prijedloga koje je dostavilo Ministarstvo pravde BiH. Pomilovani su Miroslav Rupčić, Franjo Majić i Sulejman Hodžić.

Članovi Predsjedništva prihvatili su i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za devet mjeseci ove godine, te usvojena odluka o pristupanju naše zemlje Međunarodnoj vojno-sportskoj asocijaciji.

Između ostalog, usvojena je i odluka o prihvatanju sporazuma između Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada sa Švicarskom konfederacijom u vezu s finansijskim doprinosom za realizaciju projekta Podsticanje poduzetništva u sektoru voćarstva i povrtlarstva u regiji Tuzla - Banja Luka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: