Amman
0

Komšić učesnik sesije “Unija za Mediteran”

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić učestvovao je na sesiji “Unija za Mediteran” na kojoj se raspravljalo o novim mogućnostima i modalitetima saradnje mediteranskih zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina kao jedna od potencijalno značajnih faktora.

Na sastanku sa jordanskim kraljem Abdulahom II je zaključeno da je pored, odlične saradnje na političkom planu i izuzetno prijateljskih odnosa dvije zemlje, potrebno intenzivirati ekonomsku saradnju između zemlja, a za koju postoje velike mogućnosti u svim ekonomskim oblastima. Kralj Abdulah II je ovom prilikom potvrdio svoj i dolazak kraljice Ranije u uzvratnu posjetu BiH tokom avgusta ove godine.

Tokom sastanka sa Željkom Komšićem, generalni sekretar Arapske lige, Amr Musa je obećao punu i bezrezervnu podršku ove organizacije, koja broji 22 članice, kandidaturi BiH za nestalnog člana Vijeća sigurnosti UN-a, na jesenjem zasijedanju ove godine.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je izrazio punu podršku mirovnom planu za riješenje krize na Bliskom istoku koji je Arapska liga predložila 2002. godine, a koju je nedavno u potpunosti podržao i američki predsjednik Barak Obama.

U odvojenom sastanku sa premijerom Vlade Kraljevine Maroko, Abbas el Fassijem, konstatirani su veoma dobri odnosi između dvije zemlje, dogovoreno je intenziviranje ukupnih odnosa. Marokanski premijer je pozvao člana Predsjedništva Komšića da prisustvuje sljedeće godine sesiji Svjetskog ekonomskog foruma u Maroku.

U bilateralnim susretima sa slovenačkim i estonskim predsjednicima, Danilom Tirkom i Tomas Ilvesom također se razgovaralo o mogućnostima unapređenja ekonomske suradnje i većeg izvoza BiH u ove dvije zemlje članice EU.

Predsjednik Tirk se složio sa konstatacijom da je u što skorijem roku potrebno pristupiti smanjenju trgovinskog debalansa Slovenije i BiH i to preduzimanjem konkretnih ekonomsko-poslovnih poteza među privredicima dvije zemlje.

Predsjednik Tirk je pozvao člana Predsjedništva Komšića da do kraja godine učini zvaničnu posjetu Sloveniji.

Imajući u vidu da je potrebno intenzivirati ukupne odnose sa Estonijom susret sa predsjednikom Tomasom Ilvesom je iskorišten za razgovore o unutrašnjoj situaciji u dvjema zemljama, našem putu ka euro-atlanskim integracijama, realnim mogućnostima uspostavljanja ekonomske saradnje i nekim međunarodnim pitanjima.

Slovenački i estonski predsjednici su dali podršku kandidaturi BiH za nestalnog člana Vijeća sigurnosti UN-a 2010-2011.