Uprkos odlukama sudova
206

Komšić u UN-u: Odbijanje nekih da podrže rezoluciju predstavlja negiranje genocida u Srebrenici

S. M.
U sjedištu UN-a u New Yorku danas je predstavljen Nacrt rezolucije o Međunarodnom danu razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Između ostalih, prisutnima se obratio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Ako detaljno, čak površno pogledate tekst ove rezolucije, čak i onaj ko je najmaliciozniji neće moći naći argumentaciju za koju vidimo da se vrti u medijskom prostoru, a to je da je ova rezolucija upućena protiv bilo koje države, naroda i nacije. To ne postoji u tekstu ove rezolucije. Samo zlonamjerni mogu izvlačiti takve poruke", rekao je Komšić.

Istakao je da se kroz ovu rezoluciju pokušava spriječiti i zaustaviti negiranje činjenica koje su utvrdili međunarodni sudovi, a to je da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Druga stvar koju vrijedi izvući iz rezolucije kao univerzalnu jeste posvećenost budućnosti. Posvećenost našoj djeci, generacijama koje dolaze poslije nas, za koje se nadam da će biti bolje od nas. Da buduće generacije znaju šta je bilo, da mogu izvući prave zaključke koje neće biti opterećene mržnjom prema bilo kome. Negiranje genocida, negiranje tog zla i prihvatanje tog negiranja zapravo je sijanje novog sjemena zla za neki novi genocid", rekao je Komšić.

Naglasio je da je sve ono što je čuo ovih dana od onih koji napadaju i kritikuju rezoluciju, zapravo predstavlja poricanje i negiranje genocida u Srebrenici.

"Možemo to upakovati u bilo kakve celefona, ali ispod tog pokrivača stoji činjenica da odbijanje podrške rezoluciji jeste negiranje genocida u Srebrenici uprkos međunarodnim sudovima. Da li neprihvatanje činjenice da je u Srebrenici počinjen genocid znači da smo spremni da prihvatimo neke nove genocide i rezultate genocida. Nadam se da smo svjesni toga. Samo istina je ljekovita, laž ne pomaže, samo istina liječi. Surova je istina, svidjalo se to nekom ili ne da je u Srebrenici počinjen genocid. Ti su ljudi sistemski planski ubijani zbog svoje vjere i etničke pripadnosti", kazao je Komšić.

Na kraju je izrazio nadu da će rezolucija dobiti podršku u Generalnoj skupštini UN-a.

"Svima onima koji su dosada iskazali javnu podršku ovom aktu zahvaljujem vam se, ne kao član Predsjedništva, već kao Bosanc i Hercegovac i u ime mog djeteta"; rekao je Komšić.