Komšić u službenoj posjeti u New Yorku

S
Sarajevo-x.com
23.10.2008. u 11:45
0
27
Komšić u službenoj posjeti u New Yorku
0
Komšić u službenoj posjeti u New Yorku Željko Komšić i Ban Ki-moon
Prvog dana službenog boravka u New Yorku član Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-Moon i predsjednikom Generalne skupstine UN-a Miguel d’Escoto Brockmannom, što je prvi sluzbeni susret najviših predstavnika BiH u posljednih godinu dana sa najvišim dužnosnicima UN-a.
Komšić je informisao generalnog sekretara UN-a Ban Ki-Moona o trenutnoj situaciji u zemlji i regionu. Tom prilikom naglasio je da je situacija u BiH mnogo bolja nego što to predstavljaju pojedini, kako domaći političari, tako i predstavnici međunarodne zajednice. Dodao je da su toj lošoj slici BiH posebno doprinijeli pojedini domaći političari koji unutrašnje probleme, iz dnevno-političkih interesa, prebacuju u oblast spoljno-političkih odnosa i aktivnosti države BiH.

Komšić je naglasio da, i pored složenog državnog ustrojstva BiH, koje je predmet čestih unutrašnjo-političkih sporova, jedinstvo i stabilnost zemlje nisu upitni, te da očekuje dalje približavanje različitih stavova u cilju postizanja konsenzusa neophodnog za društvene promjene u zemlji koje ubrzavaju naš put ka članstvu u EU. Naglasio je da je strateški interes BiH da sve zemlje u regionu budu stabilne i postanu članice EU, jer nestabilnost jedne od zemalja u regionu automatski znači nestabilnost čitavog regiona, a članstvo u EU znači puno za stabilnost regiona.

U tom smislu je istakao da je pitanje priznanja Kosova specificno pitanje za BiH te da se, iz unutrašnjo-političkih razloga, to neće desiti u skoroj budućnosti. Kazao je kako znatan dio stanovnika BiH ima negativan stav po pitanju priznanja Kosova, te da BiH u ovim okolnostima sebi ne može dopustiti da joj vanjsko-politička pitanja komplikuju unutrašnju situaciju u zemlji. Komšić je istakao da po pitanju priznavanja, odnosno nepriznavanja Kosova, postoji puni konsenzus u Predsjednistvu BiH.

Posebno se osvrnuvši na rezultate posljednjih lokalnih izbora u BiH, Komšić je naglasio da je to izuzetno važan pozitivan indikator, poruka koju su građani BiH poslali političarima i političkim partijama.

Precizirajući, naveo je da je poruka da građani BiH žele pozitivne promjene, da žele normalniju političku situaciju, da ne žele strahove, etničke tenzije i zategnute odnose, te da žele da žive normalno i u miru unutar porodice evropskih zemalja.

Član Predsjedništva BiH je kao jedan od glavnih ciljeva u realizaciji aktivnije uloge BiH u oblasti vanjske politike naveo i kandidaturu BiH za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN-a 2010 godine.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon je istakao važnost jedinstva centralnih institucija države BiH kao i nužnost fokusa na stabilnost BiH kao jednog od važnih faktora u regionu. U tom cilju je, kako je naveo, potrebno osigurati da se svi njeni narodi i građani osjećaju konforno i sigurno u BiH. Ban Ki Monn je istakao da je spreman učiniti sve u cilju jačanja mira i stabilnosti u BiH i regionu te izrazio očekivanja da će, i pored toga što u BiH postoje unutrašnja razmimoilaženja i što se BiH nalazi u tradicionalno nestabilom regionu, domaći političari imati dovoljno mudrosti i snage da pronađu najbolja rješenja za BiH, a posebno za njene građane.
Na kraju je izrazio svoje želje i nadanja da će BiH uspjeti postati nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a.

Tokom dana Komšić se sastao i predsjednikom Generalne skupštine UN-a Miguel d’Escoto Brockmannom kojeg je informisao o trenutnoj situaciji u BiH, te o aktivnostima u cilju veće afirmacije BiH na spoljno-političkom planu. Tom prilikom je nalgasio potrebu veće afirmacije pozitivnih dostignuća, razumijevanja i otvorenosti, kao i neophodnost da u BiH jedni druge slušamo ali i čujemo, te istakao vjeru u svoju zemlju i u mudrost njenih običnih, malih ljudi.

Predsjednik Generalne skupštine se posebno interesovao o napretku BiH u procesu i postupku pristupanja EU te istakao da će BiH u tom smislu uvijek imati prijatelje i podrsku u UN-a.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zatražio je od predsjednika Generalne skupštine UN-a Miguel d’Escoto Brockmanna da podrži kandidaturu BiH za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN-a, što je Brockmann sa neskrivenim zadovoljstvom i prihvatio, s obzirom da je njegova zemlja, Nikaragva, prva od tzv. ”malih” zemalja uspjela postati članica Savjeta bezbjednosti i što on odlično zna šta je to značilo za njegovu zemlju.

Pored aktivnosti u UN-u, član Predsjedništva BiH Komšić je primio predstavnike čuvenog Georgtown Univeziteta iz Washingtona, Thomasa Selingera i saradnike, sa kojima se zadržao u dužem otvorenom razgovoru na temu aktualne situacije u BiH i regionu, te o odnosu međunarodne zajednice prema aktualnoj situaciji u BiH i ulozi SAD-a u jačanju stabilnosti u BiH.

Predstavnici Univerziteta pozvali su Komšića da održi nekoliko predavanja na Univerzitetu, javljaju iz Ureda ovog člana Predsjedništva BiH.


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: