BiH
0

Komšić u službenoj posjeti u New Yorku

Sarajevo-x.com
Željko Komšić i Ban Ki-moon
Željko Komšić i Ban Ki-moon
Prvog dana službenog boravka u New Yorku član Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-Moon i predsjednikom Generalne skupstine UN-a Miguel d’Escoto Brockmannom, što je prvi sluzbeni susret najviših predstavnika BiH u posljednih godinu dana sa najvišim dužnosnicima UN-a.

Komšić je informisao generalnog sekretara UN-a Ban Ki-Moona o trenutnoj situaciji u zemlji i regionu. Tom prilikom naglasio je da je situacija u BiH mnogo bolja nego što to predstavljaju pojedini, kako domaći političari, tako i predstavnici međunarodne zajednice. Dodao je da su toj lošoj slici BiH posebno doprinijeli pojedini domaći političari koji unutrašnje probleme, iz dnevno-političkih interesa, prebacuju u oblast spoljno-političkih odnosa i aktivnosti države BiH.

Komšić je naglasio da, i pored složenog državnog ustrojstva BiH, koje je predmet čestih unutrašnjo-političkih sporova, jedinstvo i stabilnost zemlje nisu upitni, te da očekuje dalje približavanje različitih stavova u cilju postizanja konsenzusa neophodnog za društvene promjene u zemlji koje ubrzavaju naš put ka članstvu u EU. Naglasio je da je strateški interes BiH da sve zemlje u regionu budu stabilne i postanu članice EU, jer nestabilnost jedne od zemalja u regionu automatski znači nestabilnost čitavog regiona, a članstvo u EU znači puno za stabilnost regiona.

U tom smislu je istakao da je pitanje priznanja Kosova specificno pitanje za BiH te da se, iz unutrašnjo-političkih razloga, to neće desiti u skoroj budućnosti. Kazao je kako znatan dio stanovnika BiH ima negativan stav po pitanju priznanja Kosova, te da BiH u ovim okolnostima sebi ne može dopustiti da joj vanjsko-politička pitanja komplikuju unutrašnju situaciju u zemlji. Komšić je istakao da po pitanju priznavanja, odnosno nepriznavanja Kosova, postoji puni konsenzus u Predsjednistvu BiH.

Posebno se osvrnuvši na rezultate posljednjih lokalnih izbora u BiH, Komšić je naglasio da je to izuzetno važan pozitivan indikator, poruka koju su građani BiH poslali političarima i političkim partijama.

Precizirajući, naveo je da je poruka da građani BiH žele pozitivne promjene, da žele normalniju političku situaciju, da ne žele strahove, etničke tenzije i zategnute odnose, te da žele da žive normalno i u miru unutar porodice evropskih zemalja.

Član Predsjedništva BiH je kao jedan od glavnih ciljeva u realizaciji aktivnije uloge BiH u oblasti vanjske politike naveo i kandidaturu BiH za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN-a 2010 godine.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon je istakao važnost jedinstva centralnih institucija države BiH kao i nužnost fokusa na stabilnost BiH kao jednog od važnih faktora u regionu. U tom cilju je, kako je naveo, potrebno osigurati da se svi njeni narodi i građani osjećaju konforno i sigurno u BiH. Ban Ki Monn je istakao da je spreman učiniti sve u cilju jačanja mira i stabilnosti u BiH i regionu te izrazio očekivanja da će, i pored toga što u BiH postoje unutrašnja razmimoilaženja i što se BiH nalazi u tradicionalno nestabilom regionu, domaći političari imati dovoljno mudrosti i snage da pronađu najbolja rješenja za BiH, a posebno za njene građane. Na kraju je izrazio svoje želje i nadanja da će BiH uspjeti postati nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a.

Tokom dana Komšić se sastao i predsjednikom Generalne skupštine UN-a Miguel d’Escoto Brockmannom kojeg je informisao o trenutnoj situaciji u BiH, te o aktivnostima u cilju veće afirmacije BiH na spoljno-političkom planu. Tom prilikom je nalgasio potrebu veće afirmacije pozitivnih dostignuća, razumijevanja i otvorenosti, kao i neophodnost da u BiH jedni druge slušamo ali i čujemo, te istakao vjeru u svoju zemlju i u mudrost njenih običnih, malih ljudi.

Predsjednik Generalne skupštine se posebno interesovao o napretku BiH u procesu i postupku pristupanja EU te istakao da će BiH u tom smislu uvijek imati prijatelje i podrsku u UN-a.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zatražio je od predsjednika Generalne skupštine UN-a Miguel d’Escoto Brockmanna da podrži kandidaturu BiH za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN-a, što je Brockmann sa neskrivenim zadovoljstvom i prihvatio, s obzirom da je njegova zemlja, Nikaragva, prva od tzv. ”malih” zemalja uspjela postati članica Savjeta bezbjednosti i što on odlično zna šta je to značilo za njegovu zemlju.

Pored aktivnosti u UN-u, član Predsjedništva BiH Komšić je primio predstavnike čuvenog Georgtown Univeziteta iz Washingtona, Thomasa Selingera i saradnike, sa kojima se zadržao u dužem otvorenom razgovoru na temu aktualne situacije u BiH i regionu, te o odnosu međunarodne zajednice prema aktualnoj situaciji u BiH i ulozi SAD-a u jačanju stabilnosti u BiH.

Predstavnici Univerziteta pozvali su Komšića da održi nekoliko predavanja na Univerzitetu, javljaju iz Ureda ovog člana Predsjedništva BiH.