Gost IFIMES-a
252

Komšić u Sloveniji: EU treba podržati svoje, a ne sovjetske standarde u BiH

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je tokom zvanične posjete Sloveniji, kao gost Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), održao predavanje na temu "Kako Bosnu i Hercegovinu učiniti boljom, prosperitetnijom i atraktivnijom za život".

Komšić je tokom svog obraćanja posebnu pažnju posvetio aktuelnom procesu NATO integracija Bosne i Hercegovine, naglasivši da se Bosna i Hercegovina mora kretati prema NATO-u jer tu civilizacijski kao država pripada, te da je to ujedno i najpametniji put.

Komšić je naveo da građani iz Bosne i Hercegovine odlaze prvenstveno zbog neizvjesnosti koja vlada, te da tu neizvjesnost moraju riješiti političke elite.

Govoreći o NATO integracijama Bosne i Hercegovine predsjedavajući Komšić podsjetio je i na nekadašnji stav Ruske Federacije o tom pitanju, navodeći da je Ruska Federacije preko ministra vanjskih poslova poručila da će poštovati volju Bosne i Hercegovine za put u NATO savez ako je to izbor Bosne i Hercegovine.

Komšić je poručio kako je obnašanje funkcije u Predsjedništvu BiH sada teže nego u ranijim mandatima, budući da su se umnogome promijenili odnosi u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu.

"Teže je jer situacija ne izgleda tako kako je izgledala prije 16 godina, ali nije nerješiva", ocijenio je Komšić.

Naveo je kako se Bosna i Hercegovina nalazi u specifičnoj situaciji je isplivava na površinu sve ono što bi bilo pokriveno pod plaštom lažne političke korektnosti.

"Ako ništa jasno je ko stoji na kojim pozicijiama", rekao je Komšić.

Odnose unutar Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Komšić ocijenio je kao iskrene, dodajući da su takvi i onda kada između članova Predsjedništva postoje i neslaganja.

Komšić se osvrnuo i na aktuelni odnos sa Evropske unije prema Bosne i Hercegovini kazavši da se moraju prihvatiti evropske norme, jednakopravnost građana, ljudska prava i ono što Evropska unija propagira, a ne da se prihvataju neosovjetski principi i standardi.

Ocijenio je da Evropska unija treba pomoći Bosni i Hercegovini da standardi koji postoje u EU prihvate, te da u BiH insistira upravo na tim principima

Govoreći i regionalnim odnosima predsjedavajući Komšić istakao je da u Sloveniji postoji sagovornik, dok nažalost pravi sagovornik u Hrvatskoj ne postoji, a sa Srbijom samo postoje problemi na nivou percepcije NATO-a.

Kada je riječ o aktuelnoj migrantskoj krizi predsjedavajući Komšić naglasio je da Evropska unija mora imati jedinstvenu strategiju prema migrantskoj krizi jer svi migranti u BiH dolaze iz zemalja EU, te da su sve to ljudi prema kojima se tako mora i odnositi, a ne smije ih se tući i pljačkati.