BiH
0

Komšić u posjeti SAD-u

FENA
Drugog dana boravka u St.Louisu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovao je obilježavanju desetogodišnjice izlaska sedmičnog lista "Sabah", najznačajnijeg glasila naših građana koji žive u Sjevernoj Americi. Svečanosti je prisustvovalo oko 500 naših građana i američkih uzvanica.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je otvorio ovu manifestaciju, u obraćanju je istaknuo da značaj "Sabaha" nije samo u tome što održava vezu naših građana koji žive u SAD-u i Kanadi s domovinom, već da "piše o postojanju i novom američkom životu naših ljudi".

Dobrodošlicu predsjedavajućem Komšiću, između ostalih, poželjeli su senator Harry Kennedy i Senad ef. Agić, glavni imam za Sjevernu Ameriku.

Tokom dana, Komšić se susreo sa Charliejem Dooleyjem, predsjednikom vlade okruga St.Louis i njegovim saradnicima, kao i sa Francisom Slayem, gradonačelnikom St. Louisa. Premijer Dooley je ocijenio izuzetno pozitivnim bosanskohercegovačku zajednicu u St.Louisu.

Gradonačelnik Slay je kazao da će se u St. Louisu formirati posebna komisija za odnose s bosanskohercegovačkom zajednicom u ovom gradu, koja će ujedno imati zadatak da podstiče i jača veze sa BiH.

Predsjedavajućem Komšiću je, za njegov zapažen doprinos jačanju demokratije, tolerancije, vladavine prava i borbe protiv diskriminacije, uručena povelja Parlamenta St. Louisa.

Komšić je posjetio i "Europa Market" čiji su vlasnici Alem i Danijela Borić. “Europa Market” je najveći uvoznik i distributer prehrambenih proizvoda iz BiH na američko tržište. Predsjedavajući Komšić je posjetio i "State University of Missouri", kojom prilikom ga je Thomas George, rektor Univerziteta, informirao o daljim koracima u cilju unapređenja postojeće saradnje ovog univerziteta sa Univerzitetom u Sarajevu i u Tuzli, saopćeno je danas iz ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.