{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić u odvojenim susretima razgovarao sa Schwarzom-Schillingom, D'Erricom i Wingrenom

F
FENA
24.4.2008. u 18:21
0
0
Komšić u odvojenim susretima razgovarao sa Schwarzom-Schillingom, D'Erricom i Wingrenom
0
Komšić u odvojenim susretima razgovarao sa Schwarzom-Schillingom, D'Erricom i Wingrenom
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarao je u odvojenim susretima sa Christianom Schwartzom-Schillingom, bivšim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH, mons. Alessandro D'Erricom, apostolskim nuncijem u BiH i Larsom Erikom Wingrenom, ambasadorom Kraljevine Švedske u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva.
U ovim susretima razgovarano je o političkoj situaciji u BiH, o procesu euroatlantskih integracija, te o socijalnoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Wingren je kazao da segregacija škola predstavlja veliki problem u BiH, te da školstvo, koje je veoma važno za reintegraciju društva, mora biti dovedeno u red. Ovom prilikom pozvao je člana Predsjedništva BiH Komšića da učestvuje na "Tallberg Forumu 2008." u Švedskoj od 25. do 29. juna.

Prema njegovim riječima, riječ je o veoma važnom međunarodnom skupu koji okuplja oko 450 lidera iz cijelog svijeta i iz raznih sektora društva, čije su glavne teme razgovora izazovi i mogućnosti koji proizilaze iz globalne međuzavisnosti.

Predstojeća posjeta ministra vanjskih poslova Vatikana Dominiqua Mambertia Bosni i Hercegovini bila je povod sastanka člana Predsjedništva BiH Željka Komšića s apostolskim nuncijem u BiH, nadbiskupom Alessandrom D'Erricom. Apostolski nuncij u BiH je kazao da se nadbiskup Mamberti raduje susretu sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i dodao da je predstojeći susret samo nastavak srdačnih kontakata koji su uspostavljeni još za Komšićeve posjete Vatikanu.

Razgovarano je o potrebi primjene Temeljnog ugovora između BiH i Svete Stolice. Najavljeno je da će uskoro biti formirana mješovita komisija za provođenje Temeljnog spozuma između BiH i Svete Stolice čime će se pokazati spremnost BiH za implementacijom potpisanog Sporazuma. Apostolski nuncij u BiH naglasio je interes da i druge vjerske zajednice u BiH na sličan način reguliraju odnose sa Svetom Stolicom. Bilo je riječi i o evropskom integriranju naše države za što je obećana daljna velika podrška Svete Stolice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: