{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić u odvojenim susretima razgovarao sa Schwarzom-Schillingom, D'Erricom i Wingrenom

F
24.4.2008. u 18:21
0
0
Komšić u odvojenim susretima razgovarao sa Schwarzom-Schillingom, D'Erricom i Wingrenom
0
Komšić u odvojenim susretima razgovarao sa Schwarzom-Schillingom, D'Erricom i Wingrenom
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarao je u odvojenim susretima sa Christianom Schwartzom-Schillingom, bivšim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH, mons. Alessandro D'Erricom, apostolskim nuncijem u BiH i Larsom Erikom Wingrenom, ambasadorom Kraljevine Švedske u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva.
U ovim susretima razgovarano je o političkoj situaciji u BiH, o procesu euroatlantskih integracija, te o socijalnoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Wingren je kazao da segregacija škola predstavlja veliki problem u BiH, te da školstvo, koje je veoma važno za reintegraciju društva, mora biti dovedeno u red. Ovom prilikom pozvao je člana Predsjedništva BiH Komšića da učestvuje na "Tallberg Forumu 2008." u Švedskoj od 25. do 29. juna.

Prema njegovim riječima, riječ je o veoma važnom međunarodnom skupu koji okuplja oko 450 lidera iz cijelog svijeta i iz raznih sektora društva, čije su glavne teme razgovora izazovi i mogućnosti koji proizilaze iz globalne međuzavisnosti.

Predstojeća posjeta ministra vanjskih poslova Vatikana Dominiqua Mambertia Bosni i Hercegovini bila je povod sastanka člana Predsjedništva BiH Željka Komšića s apostolskim nuncijem u BiH, nadbiskupom Alessandrom D'Erricom. Apostolski nuncij u BiH je kazao da se nadbiskup Mamberti raduje susretu sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i dodao da je predstojeći susret samo nastavak srdačnih kontakata koji su uspostavljeni još za Komšićeve posjete Vatikanu.

Razgovarano je o potrebi primjene Temeljnog ugovora između BiH i Svete Stolice. Najavljeno je da će uskoro biti formirana mješovita komisija za provođenje Temeljnog spozuma između BiH i Svete Stolice čime će se pokazati spremnost BiH za implementacijom potpisanog Sporazuma. Apostolski nuncij u BiH naglasio je interes da i druge vjerske zajednice u BiH na sličan način reguliraju odnose sa Svetom Stolicom. Bilo je riječi i o evropskom integriranju naše države za što je obećana daljna velika podrška Svete Stolice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: