{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić u Mostaru: Čović i Dodik će u Sarajevu naći nagodnog partnera

16.5.2018. u 20:42
180
174
Komšić u Mostaru: Čović i Dodik će u Sarajevu naći nagodnog partnera
180
Skup Demokratske fronte u Mostaru napunio je salu Narodnog pozorišta, a kazano je da je jedan od motiva za njega i uspostavljena koalicije Čovića i Dodika koja bi Bosnu i Hercegovinu mogla odvesti u potpunu podjelu.
Željko Komšić, predsjednik DF-a i kandidat za svoj treći mandat hrvatskog člana Predsjedništva BiH kazao je kako ovo nije predizborni skup te da je Mostar uvijek važan kao indikator odnosa HNS-a i HDZ-a na jednoj strani i uslovno rečeno probosanskog političkog bloka.

"Plan 'B' lagano izlazi na površinu, jer je to sam Čović prije par mjeseci naglasio. Plan 'A' je bio da se kroz promjene Izbornog zakona promijeni i dejtonski karakter BiH i da na neki način u temelju izmjeni Vašingtonski sporazum jer je sav problem lociran u Federaciji BiH. Plan 'B' podrazumijeva da on i Dodik u osovini diktiraju ko će njima biti partner poslije izbora, ne bi li nastavili s istom pričom i kasnije", pojasnio je Željko Komšić.

Osovina Čović – Dodik traži po Komšiću i trećeg partnera.

Nikad BiH nije bila onakva kakvu je vide Čović i Dodik"Traži se ko je nagodan, a oni u Sarajevu mogu naći partnera za takvu priču. Da je ovo mirna zemlja i da je sve stabilno, ta priča bi bila legitimna, ali sada je ona duboko izdajnička. Izlazeći u susret ne Čoviću ili HDZ-u, već jednom političkom projektu s Dodikom u osovini, po meni je duboko izdajnički", naglasio je te kazao da poštuje legitimitet izbornih rezultata, ali da ne treba davati legitimite stvaranju etničkih i političkih teritorija.

Nikad Bosna i Hercegovina nije bila onakva kakvu je ova dvojica vide, kaže Komšić, uvijek je bila izmješana, uvijek se ovisilo jedni o drugima, a sada se treba gledati preko političkih taraba.

"Ako idemo dalje, kad se promjene okolnosti u svijetu, ko zna šta će tim ljudima pasti na pamet, možda da i formalno državu raščereče. Koga su zmije ujedale i guštera se plaši", kazao je.

Potrdio je da mu je početni cilj "skinuti" Čovića s funkcije, ali da je primarna ideja da država treba pripadati svima. Kazao je i da nikad nikog neće podcijeniti, pa ni Borišu Falatara. Prokomentarisao je i skup Erdogana u Sarajevu.

Skup Erdogana u Sarajevu nije dobra ideja"Ja mislim da to nije dobro. Kad se žalimo na posjete predjednice Hrvatske ili razna vršljanja iz Srbije, bez obzira što je Erdogan prijateljski nastrojen prema BiH, ja mislim da to nije mudro niti pametno. To daje gorivo i ovim Čovićevim i ovim Dodikovim da kažu pa i vi radite isto. Efekti koje te posjete rade na ljude u BiH je da se stvara dojam da svi imamo nekog političkog patrona van zemlje koji o nama brine, što je pogrešno. Trebamo se okrenuti sebi, vjerovati 'u se i u svoje kljuse' i na tome graditi Bosnu i Hercegovinu", odgovorio je.

Na pitanje o odlascima iz DF-a kazao je da su ona motivisana neostvarenim ličnim ambicijama te je pozvao sve iste da sami odu. Prokomentarisao je i napade SDP-a.

"Očekivao sam da će ovo oni uraditi, ali je šteta. Oni su odabrali da su im mi glavni protivnici, a Čović i Dodik potencijalni saveznici u planu 'B'. Moja poštena namjera je bila ponuditi pobjedničku priču u kojoj bi se i ja maknuo sa scene, a mogao sam garantovati pobjedu ako so zajedno. Brutalo su to sasjekli, što je mene začudilo, jer su mogli samo reći – ne, hvala“"kazao je Željko Komšić.

Na skupu su govorili još predsjednici gradske i kantonalne organizacije, Mahmut Trčalo i Branimir Jukić te univerzitetski profesor Ahmed Džubur, a nastupio je i hor Mostarske kiše.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: