Lider DF-a
152

Komšić: U BiH postoji sukob civilizacija, ali ne kako tumače nazadne politike

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
"U Bosni i Hercegovini doista postoji sukob civilizacija, ali ne u onom smislu, kako tumače i predstavljaju neke nazadne politike, koje hoće reći da je ovdje osnova tok sukoba odnos između kršćanstva i islama. Ne, temeljni sukob civilizacija ili civilizacijski konceptualni sukob, jeste između onih koji prihvaćaju demokratske, evropske i građanske standarde i onih koji sve to sa prezirenjem odbacuju", kazao je danas lider Demokratske fronte Željko Komšić.

"Primjera radi, sa jedne strane imamo one koji onemogućavaju provođenje presuda Europskog suda da ljudska prava, presuda koje implicitno govore da se u BiH mora odbaciti etnički princip u političkom predstavljanju, a prihvatiti građanski (1 čovjek 1 glas), demokratski i civilizacijski princip – dok sa druge strane postoje oni što se za to nedvosmisleno zalažu. Od ranije također poznato da postoje oni koji poštuju presude međunarodnih sudova i oni koji te presude ignorišu. Dakle, naprosto se radi o civilizacijskom sukobu", rekao je Komšić

On kaže da u samoj etimologiji riječi civilizacija zapravo leži ključ. Civitas, civitatis što znači građanstvo.

"Dakle, građanski princip leži nasuprot barbarstvu i anticivilizaciji, a šta je danas barbarstvo nego li protivljenje presudama međunarodnih sudova, koji su zločine iz perioda agresije na BiH okarakterisali onako kako su ih okarakterisali. Svako protivljenje tome izraz je jednog anticivilizacijskog stava. Šta bi moglo biti drugo protivljenje impljementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava, presuda koje izričito nalažu odbacivanje konstitutivnosti i etničkog predstavljanja, nego izraz jednog anticivilizacijskog stava, koji je poražen samo što to još uvijek ne vidi“, pojasnio je Komšić

On smatra da su svi oni koji se u BiH protive građanskoj državi, demokratskim i europskim standardima – s onu stranu civilizacije, te da zato tvrdi da u BiH postoji sukob civilizacija.

"Ipak mi koji se u tom sukobu zalažemo za građansku državu i civilizacijske vrijednosti, sebi ne smijemo dopustiti oholost i isključivost, jer mi ne želimo one koji te vrijednosti nažalost još uvijek ne prihvataju, da isključimo. Baš naprotiv, želimo da ih integrišemo. Samo tako svi možemo biti pobjednici, i samo tako nema poraženih, a svi smo pobjednici. Građanska BiH će pobijediti, jer je to demokratski i civilizirano", zaključio je lider DF-a.