Ekskluzivno
0

Komšić traži pokretanje krivičnog postupka protiv Ćosića i Lilića

Sarajevo-x.com
Sarajevo-x.com ekskluzivno saznaje da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas uputio zahtjev Tužiteljstvu BiH za pokretanje krivičnog postupka i raspisivanje međunarodne Interpolove tjeralice za bivšim predsjednicima Savezne Republike Jugoslavije, Dobricom Ćosićem i Zoranom Lilićem.

Dobrica Ćosić je kao predsjednik Savezne Republike Jugoslavije je od 15. juna 1992. godine do 1. juna 1993. godine obavljao dužnost Predsjednika SRJ i glavnokomandujućeg oružanih snaga SRJ, te je kao glavnokomandujući oružanih snaga SRJ bio upućen i rukovodio aktivnostima i akcijama koje su njemu podređene oružane snage SRJ u smislu vodjenja agresivnog rat sprovodile na teritoriji BiH.

Također, zahtjev je upućen i za pokretanje istrage i raspisivanje međunarodne potjernice protiv Zorana Lilića, bivšeg predsjednika SRJ koji je dužnost predsjednika SRJ obavljao u periodu od 25. juna 1993. godine do 23. jula 1997. godine te je kao glavnokomandujući oružanih snaga SRJ bio upućen i rukovodio aktivnostima i akcijama koje su njemu podređene oružane snage SRJ u smislu vođenja agresivnog rata sprovodile na teritoriji BiH do potpisivanja Daytonskog porazuma).

Pored ova dva, u pripremi je i podnošenje krivičnih prijava i protiv drugih visokih dužnosnika bivše SRJ za koje postoje osnovi sumnje da su počinili najteža krivična djela protiv inegriteta BiH, čovječnosti i vrijednosti zaštičenih međunarodim pravom, u periodu od 1992. do 1995. godine, rekao je Komšić za naš portal.