{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić traži izmjene cijelog ustavnog sistema

S
2.7.2009. u 08:53
0
16
Komšić traži izmjene cijelog ustavnog sistema
0
Komšić traži izmjene cijelog ustavnog sistema
Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u Beču na panel diskusiji da je "Dejtonski mirovni sporazum bio blagoslov, ali da sada postaje prokletstvo" i da treba "ući u kvalitativne izmjene cijelog ustavnog sistema" - javlja dopisnik Srne.
"Dejtonski mirovni sporazum zaustavio je krvavi rat, koji je bacio na koljena zemlju u svakom smislu. Sistem Dejtonskog sporazuma je, međutim, pokazao masu nedostataka“, rekao je Komšić, ustvrdivši da "sva tri konstitutivna naroda osjećaju frustraciju".

On je u Beču na panel diskusiji o Dejtonskom sporazumu naveo da su "ovim sistemom totalno diskriminisani građani BiH, koji se ne izjašnjavaju ni kao Srbi ni kao Hrvati ni kao Bošnjaci, kao i nacionalne manjine".

"Ovakvo ustavno uređenje proizvodi to da njegove institucije nemaju dovoljno kapaciteta da ostvari sve ono što je pred nama, a to je članstvo u EU i NATO. Imamo i institucionalne probleme kada vodimo pregovore sa njima“, rekao je on.

Bivši specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek zatražio je tokom diskusije više odgovornosti od političara u BiH, upozorivši na izvjestan "umor od širenja EU" u nekim zemljama Unije.

Političi direktor u Ministarstvu inostranih poslova Austrije Stefan Lene zabrinut je zbog, kako je naveo, "nacionalističke retorike, koja je prisutna, i stavljanje u pitanje zajedničke države".

Mirko Pejanović, profesor sa Univerziteta u Sarajevu, rekao je da je za dostizanje evropske političke egzistencije potrebna pomoć međunarodne zajednice i da je ustavna reforma neizbježna, ali da je za nju nephodan pritisak međunarodne zajednice.

Profesor sa sarajevskog Univerziteta Senadin Lavić istakao je da Ustav treba da bude reformisan u institucijama države.

"Moramo da donesemo građanski ustav, za građansko društvo“, naveo on, dodavši da bez pomoći međunarodne zajednice BiH neće imati ustav.

Panel diskusiju " BiH na raskršću, Dejtonski sporazum - blagoslov ili prokletstvo" organizovalo je hrvatsko udruženje "Napredak" u saradnji sa bečkom Diplomatskom akademijom i Institutom za Podunavlje i srednju Evropu (IDM)

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: