BiH
0

Komšić: Sud potvrdio legalnost i legitimitet odluka Glavnog odbora SDU od 20. oktobra

FENA
Vršilac dužnosti predsjednika Socijaldemokratske unije BiH Ivo Komšić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da su jučer dobili rješenje Općinskog suda u Sarajevu kojim je sud potvrdio legalnost i legitimitet odluka Glavnog odbora od 20. oktobra.

Prema Komšićevim riječima, to su odluke po kojima je skinut s evidencije Sejfudin Tokić kao predsjednik stranke i donesena odluka o v.d. predsjedniku, zakazan vanredni kongres i izabran odbor za njegovu pripremu.

Kazao je da u rješenju Općinskog suda od 8. novembra piše da se mijenja tačka šest rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu od 20. decembra 2002. i sada glasi „lica ovlaštena za zastupanje i predstavljanje Socijaldemokratske unije BiH su: Ivo Komšić, v.d. predsjednika stranke, te Miro Lazović i Mustafa Resić dopredsjednici stranke“.

Komšić je istaknuo da će poduzeti aktivnosti da se stranka zaštiti od osoba koje se nelegalno i lažno predstavljaju, koje nelegalno drže njihove prostorije, koriste pečat stranke, drže svu dokumentaciju stranke, koriste telefone stranke....

Dodao je da će svako daljnje predstavljanje bilo koga ko nema službeno ovlaštenje za to smatrati nelegalnim, lažnim predstavljanjem i pokrenuti će postupak kod suda, „jer nam to nanosi veliku štetu, a lažno predstavljanje koje nanosi štetu nekome je krivično djelo“.

Prema Komšićevim riječima, postoji pouka da se protiv ovog rješenja može podnijeti žalba u roku od osam dana, ali ono vrijedi i bez toga.

„Pravosnažno je onog trenutka kad je izdato. Ovo se rješenje ne može tako lako osporiti“, kazao je Komšić.

Dodao je da su jučer Centralnoj izbornoj komisiji BiH poslali ovo rješenje jer su izvršili prigovor Apelacionom sudu na onemogućavanje registracije Slavka Dragičevića za naredne izbore za predsjednika RS-a.

„Jutros smo kontaktirali CIK, obavijestili ih da smo im jučer uručili ovo rješenje na koje su oni jedino i čekali. Naša prijava Slavka Dragičevića je bila potpuno uredna, na vrijeme urađena, ali oni su iz nekih razloga osporavali tu prijavu, iako je ona bila potpuno uredna i bez ovoga rješenja. Očito da je Sejfudin Tokić imao neke veze kod nekih ljudi u CIK-u posredstvom kojih je zaustavljao i osporavao ovo, iako smo ih mi uvjeravali u potpunu legalnost i ispravnost te prijave“, kazao je Komšić.

Kako je rečeno, još nije odlučeno o mjestu i datumu održavanja vanrednog kongresa, ali je očekivati da on bude održan u prvoj polovini decembra.