|

Komšić Stankoviću: Hrvatska je inostranstvo

Komšić Stankoviću: Hrvatska je inostranstvo
0
V
Večernji list
16.10.2006. u 10:16
0
komentara
0

dijeljenja
Komšić Stankoviću: Hrvatska je inostranstvo
Željko Komšić, novoizabrani član Predsjedništva BiH, jučer je gostovao u jednoj od najgledanijih HTV-ovih emisija "Nedjeljom u dva" gdje je na pitanje "Hoće li Ž. Komšić poboljšati život Hrvata u BiH?", čak 72 posto gledatelja odgovorilo potvrdno, dok je 28 posto gledatelja HTV-a odgovorilo da to neće biti moguće, prenosi Večernji list.
Predsjednik građana

Premda je Komšić ponovio kako će biti predsjednik svih građana u BiH, u predstavljanju hrvatskoj javnosti, kazao je kako se prvo osjeća Sarajlijom, zatim rođenjem Hrvat, treće Bosancem i Hercegovcem, a tek poslije idu etiketiranja kao “Željavac”, navijač Bosne i ostalo. Opovrgnuo je jednu od oštrica koja ga je pratila u predizbornoj kampanji da “jedino što je hrvatsko u Komšiću jest metak HVO-a”, riječima kako u svom tijelu nosi četnički geler, a ne metak HVO-a, ističe Večernji list.

Nije opterećen predrasudama o dobrim i lošim Hrvatima već ga više zanima ko je taj koji daje te certifikate, a smatra da je bolji Hrvat ukoliko ga podnose i drugi narodi, a ne kako je bila uobičajena retorika da si bolji Hrvat ukoliko te svi ostali mrze.

Međutim, na pitanje kako on gleda na Hrvatsku, budući je svojim prethodnicima zamjerao da su svoje političko djelovanje dokazivali u Zagrebu, a ne Sarajevu, Mostaru, Tuzli ili općenito bilo gdje u BiH, Komšić nije imao puno riječi. Za njega je ističe, Hrvatska od 1992. godine inostranstvo, druga zemlju koju je kao i ostala djeca pohodio, odlazio na more, blizak mu je mentalitet, ali je BiH za njega jedina domovina.

- Legitimno sam izabran za člana Predsjedništva BiH, a ne postoji egzaktna metoda da se izračuna ko vas je izabrao i koliko je tu tačno glasova Hrvata, Bošnjaka ili Srba - kaže Komšić, te ističe kako zbog svega treba mijenjati ustav BiH jer je diskriminirajući jer omogućuje biranje na temelju nacionalnih interesa a ne po pitanju građanskih kriterija, kakve on želi zastupati.

Kako izračunati?

Premda je Komšiću voditelj pokušao ukazati na činjenicu da će kao deklarirani ateist teško zastupati interese Hrvata koji su većinom rimokatolici, čime se na izvjestan način odrekao tradicije i promijenio svjetonazor, Komšić je istaknuo kako u tome ne vidi nikakav problem što će vremenom i dokazati, prenosi Večernji list.

Trenutni sistem vrijednosti u BiH, napominje, određuju nacionalni elementi, za što vjeruje da će se promjeniti ulaskom u EU, iako takva mjerila vrijednosti ne može jamčiti i za svoje kolege u Predsjedništvu koji se sigurno neće odreći nacionalnog identiteta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.