{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić: Srebrenici treba maksimalna briga svih u BiH

F
11.5.2007. u 15:45
0
0
Komšić: Srebrenici treba maksimalna briga svih u BiH
0
Komšić: Srebrenici treba maksimalna briga svih u BiH
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da u postojećem odnosu političkih snaga i ustavnom uređenju niko Srebrenici ne može obećati distrikt ili neki posebni status, ali da ona mora biti područje od pojačane brige i da se toj općini treba maksimalno pomoći u obnovi i vraćanju povjerenja i dovođenja javnih ustanova u Srebrenicu.
Za izmjenu statusa Srebrenice, kako je naveo, treba promijeniti Ustav RS-a i Ustav BiH, ali da u ovom trenutku za to ne postoji dovoljna politička volja da se to desi.

"Sa Srebrenicom se odmah moglo postupiti kao što je to urađeno u Hrvatskoj koja je donijela zakon o područjima od posebne državne skrbi", kazao je Komšić u izjavi novinarima u Banjoj Luci. Dodao je da ima mnogo područja koja su u očajnom statusu, ali je Srebrenica specifčna i po strašnom zločinu koji se tamo desio.

"Na malom prostoru jako puno ljudi je pobijeno samo zato što su se u tom trenutku 'pogrešno zvali', kazao je član Predsjedništva BiH i dodao da Srebrenica zaslužuje tu vrstu pojačane brige.

On je naglasio da se mora vidjeti i šta je sa spiskom osoba koje su učestvovale u strašnom zločinu u Srebrenici, da li rade u policiji i drugo, te da on lično ima povjerenja da će izaslanik OHR-a za Srebrenicu Clifford Bond određene stvari učiniti kada je u pitanju ta općina.

Komentirajući preporuku OHR-a da 11. juli bude proglašen za dan žalosti u BiH zbog srebreničke tragedije, Komšić je kazao da se zna ko o tome donosi odluku, organi BiH, te da je njegov stav da je to datum koji treba obilježiti kao dan žalosti jer je to strašan zločin i strašna tragedija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: