{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić: Srbija naoružava Dodikov separatistički režim

18.6.2018. u 12:36
250
335
Komšić: Srbija naoružava Dodikov separatistički režim
250
Komšić: Srbija naoružava Dodikov separatistički režim
Foto: K. S./Klix.ba
Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić ocijenio je opasnim "tobožnje unaprjeđenje saradnje" između bosanskohercegovačkog entiteta RS i Srbije u oblasti namjenske industrije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Komšić smatra da se radi o naoružavanju separatističkog režima Milorada Dodika od Ministarstva odbrane Republike Srbije.

"Nedopustivo je da ministarstvo jedne susjedne zemlje koja se obavezala na poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, naoružava Dodikov separatistički režim, pri tome ulažući 14 milona KM. Entitet Republika Srpska nema svoju vojsku, pa se stoga postavlja pitanje da li će Vojska Republike Srbije ponovo dejstovati u Bosni i Hercegovini. Mi vrlo dobro znamo kako su se ta dejstva u prošlosti manifestovala, genocidom i etničkim čišćenjem", rekao je Komšić.

Komšić je dodao da je zabrinjavajuća odluka o uništenju 8.300 tona municije i 40.000 pušaka u vlasništvu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dok istovremeno Srbija naoružava Dodikov militaristički nastrojen režim, te ističe da ovakav sporazum Srbija uopće ne može potpisati s entitetom.

"Takva vrsta sporazuma jedino se može potpisati sa državnim institucijama, s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, Vijećem ministara BiH i državnim parlamentom, jer je to tako definisano po zakonu koji reguliše zaključenje međunarodnih sporazuma i ugovora. Unilateralni pokušaj potpisivanja sporazuma je skandalozan. Pozivam Predsjedništvo BiH na promptnu reakciju i na zaštitu interesa države", zaključio je Komšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: