Komšić: Slavili 1. mart ili ne, BiH je nezavisna država koja postoji

F
FENA
1.3.2012. u 10:42
0
142
Komšić: Slavili 1. mart ili ne, BiH je nezavisna država koja postoji
0
1/27 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
2/27 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
3/27 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
4/27 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
5/27 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
6/27 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
7/27 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
8/27 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
9/27 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
10/27 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
11/27 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
12/27 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
13/27 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
14/27 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
15/27 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
16/27 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
17/27 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
18/27 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
19/27 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
20/27 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
21/27 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
22/27 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
23/27 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
24/27 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
25/27 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
26/27 Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
27/27
Visoki bosanskohercegovački, federalni, kantonalni, gradski i općinski dužnosnici danas su u glavnom gradu BiH, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje Vječna vatra , obilježili 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
BiH danas obilježava 20. godišnjicu od kako su na referendumu, koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, njeni građani izjasnili za suverenu i nezavisnu državu od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je novinarima da bi u svakoj zemlji dan kada je država izglasala svoju nezavisnost bio jedan od najvećih dana u njenoj historiji, nažalost, dodao je, zbog političkih okolnosti u BiH ovaj datum se ne obilježava u cijeloj BiH.

"Slavili ga ili ne BiH je nezavisna država koja kao takva postoji. To je činjenica bez obzira na osporavanja kada je riječ o ovom danu, kada je riječ o historiji BiH i njenoj budućnosti. BiH stoji i postoji", naglasio je Komšić.

Čestitajući Dan nezavisnosti federalni premijer Nermin Nikšić je podcrtao da je obilježavanje 1. marta obilježavanje početaka nezavisne i suverene države BiH.

Dodajući da je u posljednje vrijeme posjetio mnoge dijelove Republike Srpske, u kojoj se ovaj datum ne slavi, te FBiH Nikšić izražava uvjerenje da sve više građana razumije da bez jakih državnih institucija nema budućnosti ni u budućoj ujedinjenoj Evropi.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je danas novinarima da se obilježavanjem ovog datuma odaje priznanje svim žrtvama Drugog svjetskog rata, ali i žrtvama posljednjeg rata u BiH.

"Nažalost, još je onih koji ne poštuju ovaj praznik, ali negiranje njega je negiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji jasno kaže da svi propisi Republike BiH ostaju na snazi dok se ne promijene ili ponište. Zakon o državnim praznicima nije poništen i on je na snazi", pojasnio je Tihić.

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo podsjetio je danas na nespornu činjenicu da postoji BiH i naglasio da je referendum održan 1992. godine bio izraz volje građana BiH u kome je Katolička crkva dala odlučujući doprinos i koji je finansirala Evropska unija.

"Dakle, referendum u BiH nije bio izraz političke manipulacije Bošnjaka, Hrvata ili bilo kojeg drugog naroda, nego interes Evrope da iskuša opredjeljenje građana da nastave živjeti u hiljadugodišnjoj BiH", kazao je Kebo.

Cvijeće je danas bpoloženo i na šehidsko spomen-mezarje Kovači te na mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995., na bistu Josipa Broza Tita, na spomen-parku Vraca, na groblju Lav i spomen-obilježje Trg ZAVNOBiH-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (142)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: