BiH
0

Komšić se u Parizu sastao sa Sarkozyem

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u Jelisejskoj palati sa predsjednikom Republike Francuske Nicolasom Sarkozyem, gdje je dočekan uz najviše počasti.

U jednosatnom srdačnom i vrlo prijateljskom razgovoru predsjedavajući Komšić je prenio duboku zahvalnost francuskom narodu i državnom vrhu na ukupnoj podršci, pomoći i punom razumijevanju Bosne i Hercegovine, kao evropske, i zemlje koja je platila najvišu cijenu za svoj demokratski, suvereni i slobodarski put u zajedničku porodicu evropskih naroda.

Odao je posebno priznanje francuskim vojnicima na ukupnom doprinosu u zaštiti nedužnog civilnog stanovništva tokom proteklog rata u BiH. Pozvao je Francusku i njenog predsjednika da i u novim okolnostima ostanu bliski prijatelji i snažno podrže BiH na njenom strateškom pravcu ulaska u Evropsku uniju i NATO.

Osvrnuo se na stanje bilateralnih odnosa i ukazao na objektivno, velike mogućnosti za intenziviranjem političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih odnosa dvije zemlje.

Francuski predsjednik Sarkozy je naglasio da je BiH evropska zemlja kojoj je mjesto u Evropskoj uniji, kao uostalom i drugim zemljama u našem regionu. Naglasio je da je BiH mnogo propatila i da je platila ogromnu cijenu za svoj demokratski i proevropski put, te da nema nikakve razlike između Slovenije i Hrvatske sa BiH. U Evropskoj uniji, kao evropskoj porodici naroda, Sarkozy želi vidjeti i BiH i Srbiju, ali i druge zemlje regiona, kako bi se otvorila nova stranica u evropskoj istoriji stabilnog i prosperitetnog Balkana. U više navrata je ponovio je da će Francuska podržati BiH na njenom putu u Evropsku uniju, kazao da je vidi pozitivnom, jer je politička kriza prevaziđena dogovorom svih strana koji treba jačati kroz realizaciju i konkretizaciju dogovorenih principa u reformama. Naglasio je da Francuska izričito podržava napore visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, njegov rad je ocijenio pozitivnim i od koristi za BiH, te kazao da će međunarodna zajednica nastaviti i ispuniti svoju misiju u BiH.

Razgovarajući o narednoj fazi o promjenama u BiH, predsjedavajući Komšić je napomenuo da predstoje ustavne promjene, da bi želio da se vrijednosti koje su u Ustavu Francuske, kao zemlje demokracije i ljudskih prava, nađu kao osnova i vodilja za novi Ustav BiH, uključujući i vrijednosti sekularne države. Kazao je da predstoji težak period za donošenje drugih reformi, ali da je snažno opredjeljenje BiH da istraje na ovom putu, što će pored i svih poteškoća koje se mogu očekivati i ostvariti.

U razgovoru je bilo pokrenuto pitanje Kosova kojom prilikom je predsjedavajući Komšić naglasio da BiH želi vidjeti demokratsku i stabilnu susjednu Srbiju i adekvatno rješenje kosovskog pitanja za zajedničku evropsku budućnost.

Francuski predsjednik je elaborirao svoju inicijativu o Mediteranskoj uniji , kao budućem snažnom faktoru stabilnosti za sve zemlje Evrope i sjevera Afrike.

Na kraju je prihvatio poziv da BiH posjeti 2009. godine, u periodu kada će Komšić ponovo obnašati dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, za koga je rekao da je istinski borac za svoju zemlju, uvjereni Evropljanin, čovjek modernog doba i budućnosti. Ponovio je da će Francuska i ubuduće ostati iza napora BiH da se pridruži Evropskoj uniji.

Nakon sastanka, predsjedavajući Komšić se obratio predstavnicima medija i odgovarao na pitanja novinara.

U nastavku svog boravka u Francuskoj, predsjedavajući Komšić je otputovao u Normandiju, gdje će biti gost gradonačelnice grada Kana (Caen) u kojem se nalazi i muzej savezničkog iskrcavanja u Evropi u kojem će biti izložen i eksponat iz BiH, avion koji je učestvovao u istorijskoj operaciji oslobođenja Evrope.