BiH
0

Komšić se susreo sa Mazowieckim i Gebertom

Sarajevo-x.com
U nastavku aktivnosti prvog dana službene posjete Republici Poljskoj, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je primio Tadeusza Mazowieckog, bivšeg premijera Republike Poljske i osvjedočenog prijatelja BiH i Konstanty Geberta, pisca i novinara.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru naglašena je bliskost dvije zemlje, ali i potreba jačanja intelektualaca i kulturnih poslenika, kao i podsticanje aktivnosti koje će približiti narode, što je jedan od uslova za uspješnost ukupnih odnosa dvije zemlje, navodi se u saopćenju iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Sinoć je predsjedavajući Komšić prisustvovao svečanoj večeri koju je u njegovu čast organizirao Lech Kaczynski, predsjednik Republike Poljske.

"Budućnost Bosne i Hercegovine leži u mirnoj i stabilnoj regiji jugoistoka Evrope i ujedinjenoj Evropi. I jedno i drugo ciljevi su koji još nisu do kraja ostvareni. Region Balkana krije u sebi potencijal nekih budućih nestabilnosti, a Evropa još uvijek traži svoj konačni izraz. Ipak, što se naše budućnosti tiče, drugog rješenja osim ulaska u ujedinjenu Evropu nema. Zato i jeste strategijsko opredjeljenje moje zemlje da postane članicom Evropske unije i NATO-a, u kojima želimo vidjeti kao članice i sve države našeg regiona. Lično sam uvjeren da je sada trenutak da ujedinjena Evropa učini sudbonosni korak i prigrli Bosnu i Hercegovinu kroz hitno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te jasno i nedvojbeno svojom odlučnošću pomogne da sve zemlje našeg regiona budu dio ujedinjene Evrope. Na tom putu Bosna i Hercegovina zna da može računati na svestranu podršku Republike Poljske, na čemu je posebno zahvalna", kazao je, između ostalog, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na svečanoj večeri u Poljskoj.