BiH
0

Komšić se susreo s predstavnicima bh. zajednice u St. Louisu

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić susreo se u četvrtak u St. Louisu, američka savezna država Missouri, s predstavnicima "South Side Bosnian Community", udruženjem koje okuplja više od 15 različitih nevladinih organizacija, socijalnih, zdravstvenih, obrazovnih i karitativnih udruženja, koja su angažovana na projektima pomoći i jačanja bh zajednice u SAD-u, saopćeno je iz Predsjedništva.

Predsjedavajući Komšić se potom susreo s članovima "Legal Aid Clinic" Univerziteta u St. Louisu, institucije koja pruža besplatnu pravnu pomoć ugroženim kategorijama stanovništva koja je, između ostalog, pomogla većem broju bh državljana tokom njihovog useljenja i boravka u SAD-u.

Na sastanku sa Bobom Holdenom, guvernerom države Missouri precizno je naglašena važnost i značaj zajednice bh državljana koji su nastanjeni, kako u gradu i okrugu St.Louisa, tako i u čitavoj državi Missouri, a koji su se na najbolji način uklopili u američki način života.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH sa suprugom Sabinom prisustvovao je svečanoj večeri koju je organizirala bh zajednica u St. Louisu. Na gala večeri, kojoj su prisustvovali najviši politički i privredni dužnosnici države Missouri, bio je prisutan i veliki broj uspješnih privrednika porijeklom iz BiH.

Tokom večeri, predstavnici Ambasade BiH u Washingtonu i predstavnici Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) održali su prezentaciju o mogućnostima poslovnih investicija u BiH.

Tokom ovog izuzetno značajnog događaja, američkim privrednicima su, u najboljem svjetlu, prezentirane mogućnosti sigurnog i isplativog investiranja u BiH. Ovom prilikom, Francis Slay, gradonačelnik St. Louisa, uručio je predsjedavajućem Komšiću, uz najviše počasti, ključ grada St. Louisa.