Euroatlantska perspektiva
424

Komšić se sastao sa Zaevom u Skoplju: Članstvo u NATO i EU zajednički interes dvije države

Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se večeras s premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.

Tokom sastanka razgovarano je o zajedničkoj euroatlanskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Sagovornici su iskazali zajedničko opredjeljenje za ubrzanje NATO i evropskog puta Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, te izrazili interes za dodatno unapređenje bilateralnih odnosa između dvije države.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić odao je priznanje naporima premijera Zaeva u pogledu uspješnih pregovora sa Grčkom.

"To je jedan veliki događaj za cijelu regiju, jer se time pokazalo da se dogovorom mogu postići ona rješenja koja stvaraju pretpostavke za napredak zemalja. Veoma sam sretan postignutim dogovorom i želim iskoristiti priliku da čestitam Sjevernoj Makedoniji i Grčkoj na iskazanom međusobnom razumijevanju u rješavanju ovoga značajnog pitanja", rekao je Komšić.

Inače, Komšić boravi u Skoplju povodom obilježavanja 15. godišnjice od tragične smrti nekadašnjeg predsjednika Republike Sjeverne Makedonije, Borisa Trajkovskog.

Program sjećanja obilježava se i panel diskusijom pod nazivom "Liderstvo na temelju vrijednosti – od načela do djelovanja" kojem prisustvuju bivši predsjednici zemalja regije, te diplomate iz EU i NATO-a. Tom prilikom predsjednik Komšić sastao se i sa bivšim predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem.