|

Komšić se sastao s premijerima Holandije i Estonije, poručio da neće odustati od NATO-a

Komšić se sastao s premijerima Holandije i Estonije, poručio da neće odustati od NATO-a
115
F
FENA
23.9.2019. u 21:16
42
komentara
115

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je New Yorku sa premijerom Kraljevine Holandije Markom Rutteom i sa premijerom Estonije Juriom Ratasom o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te naglasio da ni pod koju cijenu neće odustati od NATO puta BiH, jer bi to, kako kaže, bilo igranje sa budućnosti zemlje i njenih građana.
Premijer Rutte je potvrdio spremnost Kraljevine Holandije da pomogne Bosni Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Bilateralna i prijateljska saradnja dviju zemalja ocijenjena je izuzetno dobrom, pri čemu je konstatovano da postoji prostor za unapređenje odnosa BiH i Kraljevine Holandije, naročito na ekonomskom planu.

S obzirom na to da je Estonija trenutno nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a (VS UN), predsjedavajući Komšić ponudio je premijeru Ratasu iskustvo Bosne i Hercegovine i savjete koje je naša zemlja stekla tokom procesa pristupanja članstvu VS UN-a.

Ratas se zahvalio na podršci, te Bosni i Hercegovini ponudio iskustva i savjete koje su oni stekli iz oblasti digitalnih tehnologija.

Naime, Estonija, kao zemlja članica Evropske unije i zemlja sa 1.3 miliona stanovnika, lider je u korištenju digitalnih tehnologija. Posebno je istakao to da je estonsko društvo u potpunosti digitalizovano, što uključuje e-vladu, izborni proces, školstvo i slično. Iz tog razloga je naglasio da je cyber sigurnost najvažniji faktor u društvu koje je bazirano na digitalnim tehnologijama.

Također i Ratas je istakao čvrstu podršku svoje zemlje Bosni i Hercegovini i njenom putu ka NATO-u i Evropskoj uniji.

U cilju jačanja prijateljskih i ekonomskih odnosa dviju zemalja, predsjedavajući Komšić pozvao je premijera Estonije i njegove saradnike u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.
Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...