BiH
0

Komšić se sastao s predsjednicima francuskog Senata i Zastupničkog doma

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, tokom boravka u posjeti Francuskoj, u odvojenim susretima razgovarao je s predsjednikom Senata Republike Francuske Christianom Poncelatom i sa predsjednikom Zastupničkom doma Bernardom Accoyerom, saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

Na sastanku predsjedavajućeg Komšića i predsjednika Senata Pancelota razgovarano je o odnosima BiH i Francuske, odnosno o unapređenju bilateralne i posebno privredne saradnje zbog većeg povezivanja privrednika BiH i Francuske.

Tokom susreta je konstatirano da Francuska i BiH imaju izuzetno dobre prijateljske odnose, da je Francuska bila i prva zemlja koja je u BiH otvorila ambasadu, i to tokom rata, i da tu saradnju treba razvijati.

Predsjednik Senata Poncelat je naglasio je da je Francuska iskreni saveznik Bosne i Hercegovine i da joj želi pružiti pomoć ne bi li se BiH razvijala kao i ostale evropske zemlje.

Predsjedavajući Komšić je ovom prilikom u ime naroda BiH zahvalio na ukupnoj podršci i pomoći koju je Francuska pružala i koju još uvijek pruža našoj zemlji i dodao da BiH ne može zaboraviti pozitivnu ulogu Francuske u zaustavljanju rata u BiH.

Istaknuo je da BiH i zemlje regiona teže putu ka Evropi, te da im je podrška prijateljskih zemalja, među kojima je svakako i Francuska, od iznimne važnosti.

Sagovornici su se složili da je prostor na ekonomskom nivou neiskorišten i da bi se svakako trebao unaprijediti.

Predsjedavajući Komšić se susreo i sa predsjednikom Zastupničkom doma ardom Accoyerom s kojim je razmijenio mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji.

Tokom susreta je još jednom potvrđeno da naša zemlja u Francuskoj ima velikog prijatelja, koji podržava našu zemlju na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Bilo je riječi i o pitnju Kosova, a predsjedavajući Komšić je naglasio da je to pitanje stvar susjedne države koje se mora odvojiti od BiH.

Dolazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u Pariz izazvao je veliki interes francuskih medija, prvenstveno televizije „France 24“, iz koje su izrazili želju da u svom studiju ugoste predsjedavajućeg Komšića i sa njim obave intervju.

Tokom četrdesetpetominutnog intervjua na „France 24“, koji će biti emitiran u petak, predsjedavajući Komšić je govorio o situaciji u BiH i regiji, pitanju Kosova, odnosima BiH i Francuske, ali i o svim drugim pitanjima koja su od interesa za našu zemlju.

„France 24“ je dvadesetčetverosatni kanal koji se emituje na francuskom, engleskom i arapskom jeziku, dostupan je u 75 miliona domaćinstava u više od 90 zemalja svijeta i stoji uz sam bok CNN-u i BBC-u.